Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a susținut o conferință de presă pe subiectul bugetar-fiscal pentru anul 2023 și a prezentat un șir de modificări care sunt necesare pentru a îmbunătăți proiectul de lege, informează CURENTUL.
Dinu Plîngău, președintele formațiunii,
„Activăm într-un stat, care pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană, unde politicile sunt orientate spre un mediu de afaceri favorabil, spre promovarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, a antreprenoriatului și inovației. Au trecut mai bine de 6 luni de când Republica Moldova a transmis Uniunii Europene chestionarul completat pentru aderare, în care este specificat că Ministerul Economiei dezvoltă și implementează instrumente și măsuri de suport al întreprinderilor. Realitățile pe care le întâlnim, însă, sunt altele. Starea de vulnerabilitate extremă cu care se confruntă antreprenorii se amplifică pe zi ce trece. Chiar dacă IMM-urile reprezintă nucleul economiei Republicii Moldova, politicile defectuoase promovate pe parcursul anilor și multiplele crize îi poate costa supraviețuirea. Pe lângă acestea se mai adaugă: efectele generate de războiul din vecinătate, inflația, împovărarea fiscală, colapsul în fața birocrației statului, concurența neloială și multe alte probleme”, a spus Zinaida Cebănaș.
Stela Macari a amintit că, cu 2 ani în urmă, cam în această perioadă, a participat la o conferință de presă organizată în incinta Parlamentului de către fracțiunea Platformei DA, în care au criticat foarte dur anumite aspecte din politica bugetar-fiscală a Guvernului Chicu pentru anul 2021, inclusiv intenția de a include prevederi prin care Băncile, Asociațiile de economii în împrumut, precum și emitenții de valori mobiliare corporative vor reține un impozit în mărime de 3% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente.
„Eu personal am venit cu un amendament prin care am solicitat eliminarea acestor prevederi din proiectul legii de atunci. Sincer, nu mă încântă nicidecum să depăn astăzi amintiri în fața d-voastra, doar că e important să aduc în discuție un detaliu și anume că nu doar noi am criticat aspru aceste prevederi și am cerut eliminarea lor, dar și foștii noștri colegi din PAS, iar un amendament similar cu cel propus de mine a venit și din partea lor. E și firesc că astăzi sa nu putem trece neobservat faptul ca în loc de eliminarea acestui impozit de 3%, așa cum se cerea cu 2 ani în urmă – se decide majorarea lui de până la 12%”, a spus ex-deputata.
La rândul său, Chiril Moțpan a menționat că, „în loc să taxeze dur orice pretenție a Tiraspolului de a i se acorda „privilegii” ilegale, fapt ce menține regiunea în afara controlului constituțional al Republicii Moldova, Chișinăul oficial satisface orice capriciu al separatiștilor. Iar simularea unei griji exagerate față de cetățenii din stânga Nistrului, nu mai convinge pe nimeni, că doar acest lucru îi frământă pe guvernanți.”
„În concluzie: pe parcursul anilor, regimul secesionist nu a ținut cont nici pentru o clipă de obligațiunile pe care şi le-a asumat prin Prevederile Acordului din 1992 și ale celui din 1998(de la Odessa), ci doar, impotenței responsabililor de la Chișinău, a profitat de diverse privilegii. Faptul că a acceptat asemenea „cedări tactice” motivate, în general, de interesele corupților, a și discreditat Chișinăul, în mare parte, în fața Tiraspolului pe parcursul acestor trei decenii de independență. Anul 2023 va fi unul decisiv pentru dezvoltarea democratică, securitatea statului, asigurarea stabilităţii economice şi sociale, menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova,” a declarat Chiril Moțpan.