Platforma Demnitate și Adevăr (DA) regretă transformarea Adunării Naționale „Moldova Europeană” din 21 mai curent într-un eveniment cu tentă electorală, ce ratează o ocazie unică de a consolida societatea în jurul ideii europene, informează CURENTUL.
„În același timp, Platforma DA, în calitate de partid responsabil, consideră că nu este în interesul Republicii Moldova de a sabota această întrunire. Platforma DA îndeamnă membrii și simpatizanții să susțină orice inițiativă care, într-un fel sau altul, contribuie la susținerea cauzei europene.
Totodată, în spiritul unui partid democratic, Platforma DA va respecta și decizia acelor membri și simpatizanți care nu vor dori să participe la evenimentul preconizat”, a declarat Dinu Plîngău, președintele partidului, în cadrul unei conferințe de presă.
Conducătorul formațiunii a spus că decizia dată privind participarea la evenimentul din 21 mai a fost adoptată urmare a mai multor consultări în interiorul partidului și a ședinței Consiliului Politic.
„Spre regret, felul în care guvernarea a gestionat organizarea evenimentului ne arată că adevăratul scop al acestei manifestații este legat exclusiv de interesele politice și electorale înguste ale PAS. Consultările organizate la Președinție au purtat un caracter formal. Iar experiența Platformei DA în organizarea unor ample manifestații publice și deschiderea pentru a oferi suport a fost complet ignorată. Ca și anterior, guvernările din Republica Moldova atunci când se confruntă cu un nivel scăzut de susținere din partea cetățenilor fac tentative disperate de a exploata politic la maxim ideea integrării europene.
De asemenea, după cum am informat societatea în ultimele săptămâni, oamenii Platformei DA din teritoriu au devenit, ca și în vremurile de tristă pomină din perioada statului capturat, ținta unor atacuri din partea deputaților PAS și reprezentanților Guvernului în teritoriu. Scopul acestor acțiuni este să slăbească Platforma DA până la alegerile locale și să determine oamenii să nu candideze din partea noastră. Anume aceste practici antidemocratice compromit parcursul european al țării și descurajează adeziunea societății față de cauza europeană.
În ceea ce privește procesul propriu zis de integrare europeană, guvernarea, din momentul preluării puterii nu a fost receptivă la inițiativele venite din partea opoziției pro-europene. În special, pe componenta reformei justiției, dar și în alte domenii. Totodată, a fost ignorată și propunerea noastră, ca un gest de deschidere, legată de extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană. Faptul că în această Comisie nu sunt incluși reprezentanții opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare este expresia unui deficit democratic. Or, activitățile ce țin de realizarea reformelor și priorităților de integrare europeană nu aparțin unui singur partid”, a explicat Dinu Plîngău.