[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA: Deputații formațiunii niciodată, categoric, nu vor vota pentru micșorarea nivelului protecției sociale
12 Februarie

Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA) constată că, „actuala guvernare continuă cu neruşinare perfidă genocidul social al celei mai vulnerabile categorii ale populaţiei Republicii Moldova – pensionarii”, făcând referire la anunțul privind indexarea pensiilor de două ori pe an, informează CURENTUL.

Într-o conferință de presă, Platforma DA a amintit că, în decembrie anul trecut, Parlamentul a votat unanim modificarea la legea privind sistemul public de pensii, prin care este prevăzută indexarea de două ori pe an a pensiilor, ce nu depășesc minimul de existență.

„Atunci media creșterii anuale a prețurilor de consum pentru ultimii trei ani a fost stabilită drept coeficient de indexare pentru toate pensiile. În mod normal cei mai săraci pensionari trebuie să beneficieze de o indexare în valoare dublă a pensiilor şi prin modificarea respectivă acest scop a fost atins. Ce se întâmplă, însă, acum, la nici 3 luni de la acea decizie a Legislativului? Igor Dodon renunță la ideea majorării în valoare dublă a veniturilor a peste 400 DE MII de pensionari! Şi o face ascunzându-se după cuvinte frumoase şi după propriul Guvern, care a elaborat un proiect de rectificare a legii privind sistemul public de pensii! Atragem atenţia că orice ar spune Dodon, de-facto, această modificare anulează creșterea în valoare dublă a veniturilor majorității pensionarilor! Da, Dodon şi Guvernul său de buzunar propun indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an (dar, atenție!) cu coeficientul de inflație pentru 6 luni precedente. Altfel spus, de facto, se revine la formula care a fost în vigoare până în decembrie 2019, când pensiile erau indexate o dată pe an cu coeficientul inflației anuale!”, au precizat ei.

Potrivit lor, Platforma DA nu e în drept să treacă cu vederea aceasta şi atenţionează cetăţenii Republicii Moldova asupra faptului că în condiţiile în care proiectul enunțat va fi aprobat de către Guvern, modificarea la legea privind sistemul public de pensii votată în decembrie de Parlament, practic, va fi anulată și va fi compromisă total asigurarea creșterii stabile a nivelului de trai al persoanelor în etate.

„În aceste condiţii Platforma DA anunță că deputații formațiunii niciodată, categoric, nu vor vota pentru micșorarea nivelului protecției sociale. În cazul aprobării de către executiv a unei asemenea inițiative se vor întruni pe deplin toate circumstanțele pentru înaintarea moțiunii de cenzură pentru Guvern și organizarea unor proteste populare masive. Îndemnăm toate partidele politice de opoziție să facem front comun în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova afectați de politicile antipopulare ale lui Dodon, împotriva populismului, corupției, irosirii banului public și a tuturor resurselor țării în interese străine, partinice și electorale”, au mai spus deputații Platformei DA.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților