[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA depune o sesizare la Curtea Constituțională în privința Partidului Politic „ȘOR”
30 Martie

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) va depune o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CC) pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate în privința Partidului Politic „ȘOR”, informează CURENTUL.

Totodată, reprezentanții Platformei au anunțat că au elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codului Electoral, Codului Contravențional cât și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care, printre alte prevederi, deputații propun înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate.

Prin sesizarea la Curte se contestă constituționalitatea Partidului Politic „ȘOR”, care – potrivit Platformei – prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova.

„În sesizare sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului Șor etc. De asemenea, este invocată noțiunea de „crimă organizată” în legătură cu care Șor este numit lider de grup în rapoartele instituțiilor de drept ale statului, în dosarele penale deschise pe numele beneficiarilor Partidului Politic „ȘOR”, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului Republicii Moldova”, comunică sursa.

Liderul Andrei Năstase a declarat că, astăzi, Platforma Demnitate și Adevăr este la capătul unui lung exercițiu determinat de Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. „Este un proiect care vizează eliminarea din politic a celor care sunt certați cu legea, care au fost implicați în tot felul de scheme care au devalizat Republica Moldova”, a subliniat politicianul.

Deputata Stela Macari a spus că mulți dintre deputații Partidului „Șor”, în loc să-și ocupe fotoliile în Parlament, ar fi trebuit să ajungă pe banca acuzaților. „În luna septembrie 2019, alături de doamna Maria Ciobanu, am făcut o sesizare la Ministerul Justiției prin care am cerut radierea Partidului Politic „Șor” din Registrul de stat al persoanelor juridice. Răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Justiției, în fruntea căruia se afla doamna Olesea Stamate, a fost lipsa unui temei legal fondat pe acțiuni antistatutare sau anticonstituționale de funcționare a partidului”, a declarat Macari.

Sesizarea la CCM și proiectul de lege au fost elaborate de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților