[ X ]
Platforma DA crede că greșelile guvernării agravează creșterea prețurilor. Ce propune
4 Februarie

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) declară că nu împărtășește ideea autorităților precum că toate scumpirile în Republica Moldova sunt doar consecințele tendințelor mondiale și că populația urmează să se racordeze la ele, transmite CURENTUL.

Platforma DA consideră că, greșelile și incompetența guvernării agravează dramatic creșterea prețurilor la alimente.

„Orice guvernare responsabilă este obligată să aplice toate instrumentele existente în privința stopării creșterii vertiginoase a prețurilor, în special celor la produsele agroalimentare. Vă amintim că, cetățenii Moldovei cheltuie aproape 50 % din venituri pentru hrană. Pentru pensionari aceasta cota se ridică la 75 %. Scumpirile galopante necontrolate în acest domeniul poartă un risc real de turbulenței socială cu consecințe imprevizibile. Cunoaștem că, după majorarea medie cu 27 % a prețului la pâine de către SA Franzeluța, în februarie-martie se așteaptă scumpiri de 15-20% la produsele lactate, carne, ulei vegetal, conserve etc.”, spune Platforma DA.

Formațiunea atenționează că, agenții economici din sectorul agroalimentar, spre deosebire de cei Ucraina și România, practic nu au primit, în pofida promisiunilor guvernului, niciun sprijin financiar după triplarea tarifelor la gaze.

„Compensațiile la diferența de tarife pentru cele 500 de m3 vor fi practic nesimțite pentru industria alimentară, unde asemenea cantități sunt consumate în 1-2 zile de producere. În scurt timp se preconizează o scumpire considerabilă a energiei electrice, care are o pondere semnificativă în structura producerii alimentelor. Totodată, toate măsurile de susținere nefinanciară a producătorilor agroalimentari autohtoni sunt blocate sau sabotate, deși, după estimările statistice, în anul 2021 va fi atestat un antirecord la deficitul balanței comerciale, când importurile vor depăși cu aproape 4 miliarde de dolari exporturile. Or, pe fundalul unei reforme eșuate a restructurării Consiliului Concurenței și după 6 luni de guvernare nouă, aceasta instituție strategică în economia de piață rămâne absolut nefuncțională. Drept rezultat, nu există niciun organ abilitat, care să controleze abuzurile intermediarilor pe piața agroalimentară, care deseori ridică prețurile nejustificat”, mai spune formațiunea.

În acest context, Platforma DA propune un șir de măsuri sistemice în vederea susținerii sectorului agroalimentar și neadmiterii creșterii exorbitante a prețurilor la alimente:

1. Asigurarea funcționării eficiente a Consiliului Concurenței cu o conducere integră și profesionistă, capabilă să acționeze prompt în coordonare cu Ministerul Economiei în vederea combaterii acordurilor de cartel la majorări nejustificate a prețurilor;

2. Alocarea compensațiilor palpabile întreprinderilor agroalimentare la procurarea gazelor și energiei electrice măcar pentru perioada scumpirilor vârf a resurselor energetice;

3. Scutirea sectorului agroalimentar pentru anii 2021-2022 de la plata impozitului pe venit reinvestit;

4. Aplicarea, după modelul mai multor țărilor europene, a cotei reduse de TVA pe tot lanțul agroalimentar, ceea ce rapid ar ieftini minim cu 10 % produsele alimentare;

5. Restituirea fermierilor sumei la accizele pentru motorina, destinată efectuării lucrărilor agricole;

6. Menținerea normei legale care garantează prezența pe rafturi a cel puțin 50 % a produselor agroalimentare autohtone;

7. Plafonarea până la 10 % a discounturilor pe care supermarketurile le solicită de la furnizorii produselor agroalimentare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților