Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere majorității parlamentare Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înregistrarea Raportului Comisiei Laundromat în circuitul actelor normative ale Parlamentului R. Moldova și audierea acestuia în plenul Legislativului, transmite CURENTUL.
Potrivit Platformei DA, raportul menționat va servi drept referință, inclusiv și organismelor internaționale, preocupate de fenomenul spălărilor de bani prin instituțiile statelor susținute la nivel internațional de către partenerii R. Moldova.
„Din păcate, Raportul comisiei nu a fost audiat în plen, având drept consecință acțiunile unei majorități de membri ai acestei comisii din legislatura precedentă care au tergiversat procesul, cu scopul de a eșua înregistrarea Raportului și a Proiectului de Hotărâre privind Raportul Comisiei.
În prezent, avem o nouă componență a Legislativului, care optează pentru lupta anticorupție și eliminarea schemelor care afectează securitatea cetățeanului R. Moldova. Cu regret, constatăm că și în aceste condiții și circumstanțe, Raportul menționat nu este nici până astăzi înregistrat în circuitul actelor normative a Parlamentului R. Moldova, chiar dacă unii deputați folosesc informația din acest document în contextul învinuirii, adresate Procurorului General. Toate solicitările publice în acest sens se rezumă la un răspuns ambiguu. Dacă în legislatura precedentă, o majoritate PSRM/ȘOR a fost motivul blocării înregistrării Raportului, astăzi nu mai există acest impediment.
Schema, denumită Global Laundromat, a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale ale statului nostru. A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a coruperii demnitarilor de stat și deputaților, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul R. Moldova până în prezent.
Pentru prima dată, la sfârșitul lui 2020, începutul lui 2021, efectele acestei tipologii au fost analizate de o instituție reprezentativă, pe platforma unei comisii parlamentare de anchetă care a operat cu răspunsurile organelor competente și a elaborat, în luna mai, curent, un Raport exhaustiv ce vizează acest fenomen”, menționează Platforma DA.
Potrivit comunicatului, Raportul conține informații ample, explicate pe patru dimensiuni prin care s-a desfășurat această operațiune pe teritoriul R. Moldova – dimensiunea juridică, dimensiunea financiară internă, dimensiunea financiară externă și dimensiunea politică.
„Comisia de anchetă menționată a avut ca scop cercetarea complexă a circumstanțelor de fapt, a rolului instituțiilor publice, a persoanelor publice și private, a cauzelor și a cadrului legal care au făcut posibil și au condus la fenomenul spălărilor de bani originari din Federația Rusă prin R. Moldova, în perioada anilor 2010-2014.
Aceste acțiuni – constituirea unei comisii parlamentare de anchetă – au fost necesare, în circumstanțele în care se contura, de mai mult de 7 ani, lipsa vădită a voinței instituțiilor competente în acest sens să își îndeplinească atribuțiile.
De asemenea, Comisia a elaborat un Proiect de Hotărâre privind Raportul Comisiei prin care autoritățile și instituțiile publice vor întreprinde măsurile necesare în vederea realizării prevederilor menționate în Hotărâre, astfel încât, odată votată în plenul Parlamentului, având drept scop producerea efectelor juridice stipulate.
Raportul conține și recomandări emise de către instituțiile statului în vederea ajustării legislației naționale, care necesită a fi studiate de actualul for legiuitor, astfel încât să se fie ajustat sau îmbunătățit cadrul normativ privind contracararea fenomenului spălărilor de bani care afectează R. Moldova, cât și infracțiunile asociate acestuia”, mai spune Platforma DA.
În context, în condițiile ultimilor evenimente în jurul Procurorului general, Platforma DA cheamă la responsabilitate actualul Legislativ și cere urgent definitivarea procedurilor juridice și audierea raportului comisiei în plenul Parlamentului.
„De asemenea, atenționăm legiuitorii că și organele de anchetă urmăresc deciziile parlamentarilor în acest sens și, vrem să credem că nimeni din actuala guvernare nu este cointeresat să fie dat uitării acest act criminal de proporții deosebit de mare îndreptat împotriva securității naționale și a cetățenilor, astfel încât autorii, beneficiarii și executorii să scape basma curată”, mai spune Platforma DA.
Cristina Parfeni