[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA cere inițierea unei cauze penale în privința reconstrucției vilei prezidențiale și Președinției
26 Septembrie

Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA) a cerut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să se autosesizeze și să inițieze un dosar penal pe numele Președintelui RM Igor Dodon, informează CURENTUL.

Platforma DA a subliniat că a adresat „mai multe apeluri publice organelor coercitive și factorilor decizionali, inclusiv aparatului Președintelui și Cancelariei de Stat, pentru a se face lumină asupra procesului de reconstrucție a vilei prezidențiale de la Condrița și reparației clădirii Președinției de pe bulevardul Ștefan cel Mare, aceste două edificii fiind proprietate publică”.

În context, Platforma DA menționează că, în conformitate cu art. 18 din Legea privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova, cheltuielile pentru executarea prevederilor prezentei legi se acoperă din mijloacele financiare și materiale ale Cancelariei de Stat și Aparatului Președintelui, prevăzute în bugetul de stat. „Deci, legislația în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, fără ca acestea să nu fi fost contabilizate în cadrul bugetului de stat”, a adăugat sursa.

Conducerea Platformei mai susține că, din declarațiile șefului statului, foarte seci și evazive, reiese că la reconstrucția vilei de la Condrița și reparația clădirii Președinției au fost și sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare și de proveniență obscură. „Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparație la Președinție sunt finanțate de către Turcia. Însă, nici un Acord Internațional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat și publicat în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, menționăm că pe paginile oficiale ale Agenției Achizițiilor Publice, ale Cancelariei de stat și Președinției lipsește orice informație despre lucrările de construcție atât la reședința de la Condrița, cât și la edificiul Președinției, ceea ce denotă că lucrările au fost efectuate cu încălcarea Legii privind achizițiile publice și nu în baza unor licitații transparente”, se mai spune în declarația comună.

Platforma DA, având în vedere cele expuse, consideră că Președintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova, Legea privind transparența în procesul decizional și Legea privind achizițiile publice” și consideră ca fiind întrunite toate circumstanțele necesare inițierii de către procurorul general a urmăririi penale pe mai multe articole din Codul Penal. „Platforma DA face un apel către procurorii și ofițerii onești din cadrul Procuraturii Generale și, respectiv, Centrul Național Anticorupție să se autosesizeze și să inițieze un dosar penal pe marginea faptelor expuse” – a declarat sursa citată.

Totodată, Platforma DA a lansat un îndemn către toți cetățenii – să se consolideze împotriva regimului mafiot.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților