[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA cere autonomie financiară pentru autoritățile publice locale: Pomenele electorale de la Guvern trebuie să înceteze
13 Septembrie

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere autonomie financiară pentru autoritățile publice locale. Potrivit formațiunii, „Republica Moldova rămâne a fi codașă la capitolul autonomiei fiscale a autorităților publice locale, prin raportare la statele din regiune. Din păcate, în loc de a crește autonomia financiară a autorităților publice locale, fiecare guvernare încearcă să țină sub control primarii și să îi constrângă să treacă în partidul lor”, informează CURENTUL. 

Platforma DA, în cadrul unei conferințe de presă, a menționat că a fost tot timpul promotorul descentralizării și autonomiei locale. Vremurile pomenilor de la Guvern trebuie să se termine.

„La inițiativa deputaților Platformei DA din legislatura trecută a fost votată legea astfel ca impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână la bugetul primăriei. Datorită acestui proiect, din 2020 primăriile beneficiază anual de 700 milioane lei în plus. Un calcul simplu demonstrează că datorită inițiativei Platformei DA, timp de 4 ani primăriile au beneficiat de mai mulți bani decât bugetul programului Satul European. Iar aceste venituri la bugetul local nu au fost în nici un fel condiționate de puterea centrală. Primarii au gestionat sursele financiare conform necesităților localității.

Această practică de fortificare a autonomiei locale trebuie să continue, astfel Platforma DA solicită Guvernului și majorității parlamentare modificarea LEGII 397 din 2003 ”privind finanțele publice” cu următoarele prevederi:

  1. Defalcările de la impozitul pe venit al persoanelor fizice la bugetele centrelor raionale să fie majorat de la 50% la 100%.

La moment, orașele – reședință de raion sunt discriminate și primesc doar jumătate din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Dacă ne dorim dezvoltarea orașelor, dacă ne dorim condiții de trai europene, atunci e nevoie de a crește veniturile la bugetele acestor orașe.

Drept exemplu, dacă această modificare ar fi realizată, orașul Ialoveni va beneficia de 19 Milioane lei în plus în fiecare an. Prin programul Satul European, acest oraș a beneficiat de doar 7 milioane lei și nu e clar la care alegeri Guvernul va mai oferi finanțări pentru noi proiecte.

  1. Impozitul pe venit a persoanelor fizice trebuie atribuit bugetului localității unde persoana locuiește.

La moment acest defalcări se fac la localitatea unde persoana lucrează. CALM de mult timp insistă pe această modificare, care este una argumentată, or persoana are nevoie de condiții de trai decente, de servicii medicale, de instituții de educație în localitatea unde locuiește și nu în cea unde lucrează.

  1. 50 % din impozitul pe venit al persoanelor juridice să rămână la bugetul localităților

La moment, nici un ban din acest impozit nu este atribuit pentru dezvoltarea localităților. Este o nedreptate faptul că din cele 7 Miliarde lei acumulate anual din acest impozit, localitățile în care își desfășoară activitatea antreprenorul nu beneficiază de nimic. Dacă această modificare va fi operată, localitățile vor beneficia de 3,5 Miliarde lei in plus, anual”, a enumerat partidul.

Platforma DA a subliniat că, aceste modificări trebuie votate cât mai rapid astfel ca planificarea bugetelor locale pentru 2024 să fie făcută deja cu noile alocări financiare.

Inapoi la arhiva noutaților