„Platforma DA a mai obținut în instanță o victorie. Noi am sesizat Curtea Constituțională (CC) pe marginea verificării constituționalității Articolului 32 din Codul electoral, iar în urma examinării sesizării menționate, Curtea a emis o decizie prin care au fost clarificate două aspecte importante valabile pentru actualele, dar și viitoarele alegeri”. Declarația aparține liderului Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, informează CURENTUL.
„Eventuala organizare a unei secții de votare de către Comisia Electorală Centrală pe un teritoriu care nu este controlat efectiv de către autoritățile Republicii Moldova este potrivit Curții Constituționale și ilegală, și neconstituțională”, a ținut să menționeze liderul.
Și al doilea aspect, a adăugat Năstase, termenul de 35 de zile pentru organizarea secțiilor de votare a fost reglementat în legislația moldovenească pentru a asigura predictibilitatea scrutinului și pentru ca alegătorii să-și organizeze din timp exercitarea dreptului electoral.
„Nimic din aceasta nu denotă că termenul de 35 de zile este unul de decădere și că în cazul expirării acestui termen de 35 de zile, CEC ar avea discreția să refuze deschiderea secțiilor de votare în diaspora pe motiv de insuficiență de ore, zile sau luni. Trecerea peste limita temporară de 35 de zile nu exonerează CEC de obligațiunea constituirii secțiilor de votare în conformitate cu legea în vederea realizării reale a democrației”, a adăugat președintele Platformei.
Totodată, Năstase a menționat că Platforma Demnitate și Adevăr a pus capăt abuzurilor comise de unii membri ai CEC și instanțelor de judecată privind deschiderea secțiilor de votare pe un teritoriu necontrolat constituțional de autoritățile din Republica Moldova.
„Cerem, în continuare, statului Republica Moldova ca prin instituțiile sale abilitate să deschidă un număr suficient de secții de votare în străinătate”, a conchis Năstase.
Mihaela Conovali