Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (DA) s-au întâlnit, în cadrul vizitei de lucru la București, cu Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, transmite CURENTUL.
În cadrul întâlnirii cu ministrul Energiei, Platforma DA a discutat prioritățile de infrastructură în sectorul energetic ale României pe teritoriul Republicii Moldova.
„Ministrul Energiei a subliniat că „dincolo de sentimentul de frăție, România este determinată să ofere susținerea sa efectivă Republicii Moldova în domeniul energetic, atât prin gazoductul deja construit pe direcția „Iași-Ungheni-Chișinău”, cât și pe viitoarele rețele de energie electrică, care trebuie să asigure Republicii Moldova stabilite, independență și avantaje economice semnificative”. Deputații Platformei DA au salutat abordările practice și concrete ale României, care reprezintă pentru cetățenii Republicii Moldova un pilon de siguranță și reziliență democratică. „Există suficientă expertiză și voință politică la Chișinău”, au subliniat deputații, „pentru ca România să găsească în viitoarea guvernare democratică și pro-europeană din Republica Moldova, din care obligatoriu trebuie să facă parte și Platforma DA, un partener responsabil și punctual la îndeplinirea tuturor proiectelor sale de infrastructură și interconexiuni planificate””, se spune în comunicat.
Cu ministrul Culturii, delegația Platformei DA au discutat subiecte ce țin de continuarea parteneriatului strategic existent dintre România și Republica Moldova pe dimensiunea promovării valorilor istorice, culturale și artistice comune, care fac parte din patrimoniul cultural european și mondial.
„În ciuda piedicilor imense puse de pandemie din ultimele 13 luni, România este capabilă și determinată să ridice nivelul său de implicare și sprijin în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova. Deputații Platformei DA au ridicat probleme legate de necesitatea reluării programelor de completare a fondurilor de carte românească în bibliotecile școlare și publice, sporirea gradului de interacțiune și cooperare cu instituțiile cultural-artistice, susținerea reciprocă a cărții editate în editurile din România și Republica Moldova la târgurile de carte, încurajarea mobilității culturale și alte subiecte esențiale pentru revitalizarea spațiului românesc în Republica Moldova. Suntem convinși, au reiterat ei, că putem asigura o guvernare europeană, efectivă și națională în Republica Moldova, asigurând predictibilitate, viziune și capabilități demonstrate în raport cu România”, se mai spune în comunicat.
Cristina Parfeni