[ X ]
[ X ]
[ X ]
Planurile ministrului Afacerilor Interne pentru acest an. „Sper că ne vor reuși”
2 Ianuarie

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, a exemplificat ce planuri are ministerul pentru anul 2018, transmite CURENTUL.

În primul rând, să fie crescut ratingul polițiștilor, să fie respectați de cetățeni.

„Special astăzi ne fixăm planuri mărețe și sper că ele o să ne reușească. Conform planurilor pe care le avem, vrem să avansăm în rating-urile în care figurăm. Dacă în 2014 figuram pe locul 75 în lume la capitolul securitate, astăzi suntem pe locul 68; la capitolul combaterii criminalității noi suntem pe locul 31 în lume, iar în spațiul CSI RM este prima. Probabil noi suntem recunoscuți deja de partenerii noștri în ceea ce ține de combaterea criminalității, în special cea organizată de tip ex-sovietic. Cu siguranță vă spun că noi avem deja specialiști bine instruiți, formați, care au experiența necesară pentru a combate orice fel de infracțiune. Vrem să schimbăm lucrurile în așa fel ca toate instituțiile noastre să fie respectate de cetățeni. Am schimbat un pic accentele, am fugit un pic de statistică, de procente, deoarece, atunci când pui sarcinile care pot fi evaluate doar prin prisma procentelor, noi riscăm să avem falsificări. Avem statistică pe care o monitorizăm. Azi avem o scădere a infracționalității cu aproape 20%, comparativ cu 2016, iar în spatele acestor procente stă o muncă enormă. De asemenea, vedeți poliţişti care deja fluidizează traficul rutier, polițiști care ajută oameni să treacă pe trecerile de pietoni. Ne deranjează foarte mult mortalitatea în urma accidentelor rutiere. Chiar dacă noi stăm cu mult mai bine la capitolul cifre comparativ cu anii precedenți, oricum asta ne deranjează. În acest sens, vom propune Primăriei să creăm capacitatea corespunzătoare unui „smart city” sau „save city”, prin instalarea mai multor camere video, iluminarea trecerilor de pietoni, poate prin instalarea unei soluţii inteligente la semafoare, astfel ca oamenii care gestionează traficul rutier să aibă o eficienţă mai mare în ceea ce fac”, a spus ministrul.

O altă problemă este fluidizarea traficului.

„Noi am studiat problema ambuteiajelor. De exemplu, pe str. Pan Halippa când coborâm de pe str. Gheorghe Asachi. Când coborâm din deal spre str. Ștefan cel Mare, avem 6 piste, care ulterior se îngustează la 4, iar când ajungem la strada București noi avem deja doar o singură bandă care permite să se circule la vale, iar cealaltă bandă permite cotirea la stânga. De aceea, tot acest număr impunător de automobile care este dimineaţa se transformă într-un ambuteiaj enorm. Suntem nevoiți să ținem polițiști de la prima oră ca să fluidizeze traficul, dar cred că în anul 2018 o să ne reușească soluţionarea problemei cu ajutorul camerelor de supraveghere”, a punctat el.

De asemenea, Alexandru Jizdan a vorbit despre o posibilă măsură a fluidizării traficului prin schimbarea începerii orelor în școli.

„O altă idee este schimbarea orelor de începere a lecţiilor școli, adică atunci când avem două sau trei școli în același microraion sau într-un raion situat în apropiere, o să le propunem ca orele să înceapă diferit – cineva la 8.00, alții – la 8.30, alţii – la 9.00, ca să nu fie problema dată. Dacă o să se rezolve problema transportului public, ca oamenii să-și ducă copii cu transportul public, o să mai venim şi noi cu soluțiile noastre. Eu cred că aceste probleme se vor soluționa”.
El a mai spus că în acest context este importantă și reeducarea populației.

„Eu am vorbit de niște probleme mai micuțe. Dar suntem legați de strategii, categorii de reformă a Poliției. Avem planuri ce ţin de schimbarea percepției nu doar pe interior, cât și exterior. Vrem să avansăm în rating-uri, știm ce trebuie să facem pentru ca RM să fie percepută ca o adevărată ţară sigură.

Primim foarte multe mesaje din exterior, de la oamenii care vin în RM, care nu au sentimentul acesta de nesiguranță, iar asta este foarte important pentru noi. E important inclusiv pentru mediul de afaceri, pentru turiști. Da, noi mai avem infracțiuni, dar ele nu poartă caracterul unui fenomen – poți să fii jefuit într-un loc unde nu este iluminare, mașina ta poate să fie spartă etc.

Eram în Franța, în orașul Paris, circulam cu o mașină care avea toate inscripțiile poliției, iar la ieșire șoferul a scos GPS-ul și l-a ascuns sub scaun. Întrebându-l de ce face acest lucru, mi-a răspuns ca să nu fie furat. Trebuie să evităm, nu trebuie să provocăm infractorii. E importantă educația populației.

Ne-am propus să nu mințim societatea – toate problemele care sunt, noi o să le punem pe masă. Așa cum s-a și întâmplat cu cazul Brăguță. Noi am spus deschis despre problemele care sunt, deoarece, dacă o să le ascundem de societate, riscăm să le mai repetăm. O societatea bine informată despre probleme care sunt, poate contribui la reducerea ratei criminalității”, a mai spus ministrul.

Pentru 2018, Alexandru Jizdan își dorește să se concentreze pe reforme.

„Eu îmi doresc ca în 2018 să avem un an la fel, ca să ne permită să ne concentrăm pe reforme. Stabilitatea politică deja este reflectată și în ceea ce ţine de rata criminalității. Atunci când este instabilitate politică, o bună parte din poliție este preocupată cu altceva decât cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. În 2016, o bună parte din polițiștii din republică erau aduși în mun. Chișinău pentru a gestiona situaţia legată de proteste, iar 2017 ne-a permis să ne ocupăm de atribuțiile noastre propriu-zise. Sper că și anul 2018, chiar dacă e un an electoral, totuși va fi unul liniștit din punct de vedere al securității”, a mai spus ministrul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților