Reprezentanți ai societății civile vor monitoriza cum autoritățile din nouă raioane și autonomia găgăuză implementează planurile de acțiuni prevăzute de Strategia Națională de Integritate și Anticorupție, transmite CURENTUL.
Totodată, ONG-urile vor analiza cum sunt implementate planurile sectoriale anticorupție în domeniile educație, sănătate, achiziții publice, administrarea și deetatizarea proprietății publice, ordinea publică. Rezultatele monitorizări vor fi incluse în rapoarte de alternativă care vor fi prezentate autorităților, instituțiilor internaționale și publicului larg.
ONG-urile respective au fost selectate în baza unui concurs organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
La concurs au participat 17 organizaţii neguvernamentale, care au depus 21 de idei de proiect, dintre care au fost selectate 9. Criteriile de concurs au inclus calitatea și relevanța propunerilor de proiect, precum și metodologia de implementare a acestora.
ONG-urile selectate beneficiază de granturi de: 10 000 dolari SUA (pentru propunerile de proiect care vizează monitorizarea planurilor locale de acțiuni anticorupție) şi/sau 15 000 dolari SUA (pentru propunerile de proiect ce vor viza monitorizarea planurilor sectoriale de acțiuni anticorupție).
Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfășoară în perioada 2019-2021 și contribuie la fortificarea capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.
Cristina Pendea