Guvernarea are un plan secret legat de viitoarele alegeri parlamentare şi acest lucru devine tot mai evident pe zi ce trece. Dacă nu ar exista acest plan, unele din acţiunile guvernării din ultimul timp pur şi simplu nu ar putea fi explicate din punct de vedere logic.
Cel mai bun exemplu în acest sens este varianta finală a legii privind trecerea la sistemul electoral mixt. Contrar oricărei logici, guvernarea a acceptat condiţiile impuse de Preşedintele Igor Dodon (alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale într-un singur tur, un număr anume de mandate acordat transnistrenilor şi diasporei, în special celei din Rusia etc.), iar aceasta sporeşte vizibil şansele socialiştilor în următorul scrutin. Dacă până acum, având sistem electoral proporţional, unele sondaje de opinie arătau că socialiştii ar acumula peste 50% din numărul total de mandate de deputat, acum, când avem sistem electoral mixt, deputaţii vor fi aleşi în circumscripţii într-un singur tur, iar un număr de mandate va fi oferit transnistrenilor şi diasporei (în special celei din Rusia, unde numărul susţinătorilor lui Igor Dodon este semnificativ), procentul acumulat de socialişti va fi mult mai mare. Fiţi de acord că, dat fiind cele spuse, nu prea se vede logică în acţiunile guvernării. Deci, putem deduce că există ceva ce scapă atenţiei opiniei publice, un detaliu important care, cel puţin deocamdată, rămâne invizibil, un fel de plan secret pe care puterea îl va pune în acţiune ulterior. Iar noi putem doar să ne dăm cu părerea la această temă, încercând să ghicim despre ce fel de plan e vorba. Şi posibile explicaţii sunt doar două.
Prima: Aşa cum au scris unele mijloace de informare în masă, e posibil ca actuala guvernare să-şi pregătească retragerea. Şi această retragere ar urma să fie în favoarea socialiştilor. Adică, actuala guvernare face tot posibilul pentru a concentra cât mai multă putere în mâinile socialiştilor în schimbul unei anumite protecţii din partea acestora ulterior. Cu siguranţă, acest moment este foarte important, căci, la câte păcate are actuala guvernare, ar trebui să-şi facă griji referitor la ce i se poate întâmpla după schimbarea puterii. Repet: e un scenariu pur teoretic, dar, de vreme ce despre el se vorbeşte mult în ultimul timp, nu poate fi trecut cu vederea.
A doua: Prin aceste cedări, cei de la putere doresc să adoarmă vigilenţa socialiştilor şi personal a lui Igor Dodon. Iar atunci când socialiştii se vor vedea deja învingători, guvernarea îi va distruge printr-o lovitură puternică şi bine ţintită. Nu este un secret că actuala guvernare este „maestru” în astfel de lovituri. Or, anume pe această cale ea a distrus partide destul de influente ca PLDM sau PL. Ambele aceste formaţiuni au primit lovitura de graţie când se aşteptau cel mai puţin, iar urmările au fost dezastruoase. Luând în calcul comportamentul şi modul de a fi în politica moldovenească al celor de la putere, astfel de scenariu deloc nu poate fi exclus. Şi dacă va fi aşa, atunci lucrurile ce se întâmplă acum vor putea fi explicate logic: guvernarea a creat iluzia că cei avantajaţi de modificarea sistemului electoral sunt socialiştii, dar, în realitate….
Deci, care din aceste două posibile scenarii e mai aproape de realitate? Care e planul secret al guvernării?
Dumitru Spătaru