Progresele realizate în implementarea prevederilor Legii privind controlul tutunului au fost discutate în cadrul unei ședințe a Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, transmite CURENTUL.
În debutul ședinței, viceprim-ministrul și președintele Consiliului, Gheorghe Brega, a menționat că există o rezistență dură din partea producătorilor și comercianților de articole din tutun. ,,Nu trebuie să cedăm. Doar prin voință politică și cu suportul societății civile vom reuși”, a subliniat vicepremierul.
Reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Educației au prezentat rapoarte cu referire la implementarea prevederilor Legii privind controlul tutunului.
În context, președintele Consiliului a solicitat Ministerului Sănătății să definitiveze procesul de modificare a Regulamentelor sanitare privind produsele de tutun și produsele conexe în conformitatea cu prevederile Directivei 2014/40/UE. De asemenea, vicepremierul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să intensifice controlul asupra respectării prevederilor privind fumatul în locurile publice și a restricțiilor privind vânzarea țigărilor către minori.
Dialogul a vizat și politicile de impozitare a produselor de tutun. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind impozitarea tutunului, pentru atingerea ratei minime a accizelor din Uniunea Europeană, care este în prezent de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, Republica Moldova ar trebui să introducă anual o majorare a ratei accizelor specifice cu 20% și a ratei accizelor ad valorem cu 1 punct procentual în perioada 2017 – 2025. În acest sens, Ministerul Finanțelor a asigurat că va propune majorarea accizelor la produsele din tutun și produsele conexe, inclusiv la cele noi (țigări electronice, narghilea).
Primăria mun. Chișinău a raportat că, în prima jumătate a anului 2016, Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii a acordat dreptul de comercializare cu amănuntul a articolelor din tutun pentru 145 de unități comerciale, iar 7 solicitanți au fost refuzați. Totodată, în cazul gheretelor cărora le-a fost acordat dreptul de comercializare cu amănuntul a articolelor din tutun până la data intrării în vigoare a Legii privind controlul tutunului, a fost stabilită data limită de comercializare a articolelor din tutun – 1 ianuarie 2019.
În context, au fost discutate problemele care au apărut odată cu înlocuirea recentă în legislație a ,,autorizației de funcționare” cu procedura de ,,notificare”, ceea ce nu permite Primăriei mun. Chișinău să efectueze controale la agenții economici. În acest sens, viceprim-ministrul Gheorghe Brega a solicitat Ministerului Economiei să examineze posibilitatea de modificare a acestei prevederi.
Cristina Pendea