[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pirkka Tapiola: „UE lucrează cu CC pentru ca să existe nu doar reguli, dar și un arbitru”
10 Februarie

Președintele Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, a susținut astăzi un briefing de presă, împreună cu șeful Delegației Uniunii Europene în RM, E.S. Pirkka Tapiola, informează CURENTUL.

Alexandru Tănase a menționat că a avut o întâlnire neformală cu Ambasadorii statelor acreditate la Chișinău.

„Am avut un schimb de opinii vizavi de funcționarea CC, starea democrației în RM, reformele care se efectuează, provocările care sunt în fața țării noastre. Sper că este un început ce va fi urmat și de alte instituții. Sper că, în calitate de gazde, am reușit să oferim dlor Ambasadori suficientă informație pentru a înțelege care este viziunea instituției, pe care o reprezint, asupra proceselor din țara noastră”, a precizat Tănase.

La rândul său, Pirkka Tapiola a menționat că au avut un schimb de viziuni și păreri deschise, sincere, pe o gamă vastă de chestiuni și probleme. „Pentru că întâlnirea aceasta a avut un caracter neformal, toate discuțiile rămân neformale, de aceea nu o să intru în careva detalii. Vreau să subliniez importanța pe care o joacă CC și importanța pe care o joacă o CC independentă pentru societatea care e în proces de tranziție. Foarte des vedem în societățile aflate în proces de tranziție când unii sau alți jucători au această tendință de a se juca cu regulile, dar nu conform regulilor sau după reguli. Pentru ca procesul de tranziție să se încununeze cu succes, astfel ca cetățenii să poată beneficia de pe urma actului guvernării și să aibă benefici prin faptul că sunt cetățeni ai acelor țări, există reguli de joc și este important ca regulile acestea să fie respectate”, a punctat Ambasadorul.

Potrivit lui, Constituția este cartea de căpătâi care conține aceste reguli pentru orice societate.

„Constituția are scopul de a asigura echilibru în societate și între diferiți actori. Anume din aceste considerente, UE lucrează cu CC, ajută la procesul de dezvoltare a CC, ca să existe nu doar reguli, dar să existe și un arbitru, ca să fie jucat după reguli”, a conchis Tapiola.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților