[ X ]
PG răspunde PDM: Denunțul nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut
4 Septembrie

Procuratura Generală a Republicii Moldova (PG) a venit cu o reacție privind declarația recentă a Partidului Democrat din Moldova (PDM) cu privire la pornirea urmăririi penale în contextul uzurpării puterii de stat de actuala guvernare, informează CURENTUL.

Astfel, Procuratura Generală susține că, a fost înregistrat un demers, imprimat pe file cu antetul Parlamentului Republici Moldova, cu semnăturile a 21 deputaţi, membri ai fracţiunii Partidului Democrat, prin care a fost solicitată: pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 8-15 iunie 2019 de către Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, Prim-ministrul Maia Sandu, ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase şi alţi membri ai Guvernului Sandu, dar și de către deputații fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA; întreprinderea tuturor măsurilor de urmărire penală necesare în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

„Denunțul PDM nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut, prevăzute de Codul de procedură penală. Procuratura, în calitate de entitate publică, care contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii, asigură ca orice plângere penală sau denunţ adresat organelor Procuraturii să fie examinat prin prisma corespunderii rigorilor legale privind condițiile de formă și conținut, prevăzute de art. 263 din Codul de procedură penală”, comunică Procuratura.

„Astfel, demersul cu semnăturile a 21 deputaţi PDM nu se încadrează în cerințele alin. (3) și (7) din art. 263 al Codului de procedură penală și anume: denunţul nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor); nu conține preavizul cu privire la avertizarea denunțătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios, conform prevederilor alin. (7) din art. 263 din Codul de procedură penală şi art. 311 din Codul penal; din conținutul denunțului nu rezultă care ar fi consecința prejudiciabilă a faptei pretins infracționale – element indispensabil pentru a proba existența bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii și a decide pornirea urmăririi penale în conformitate cu art.274 din Codul de procedură penală”, mai adaugă Procuratura.

În acest fel, instituția susține că, deputații semnatari ai denunțului sunt în drept să facă uz de opțiunile legale disponibile. „Prin răspunsurile adresate fiecăruia din cei 21 deputaţi PDM (semnatari ai denunţului), le-a fost explicat dreptul de a face uz de următoarele opțiuni: să depună denunț scris, care să corespundă cerințelor art.263 alin.(3) și (7) din Codul de procedură penală; sau să se prezinte la Procuratură, pentru a face denunţ verbal, în condițiile alin. (5) art. 263 din Codul de procedură penală”, se menționează în mesajul Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

De menționat că, PDM, într-un comunicat de presă, a declarat că, Procuratura Generală refuză să pornească urmărirea penală pentru faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare, făcând trimitere la nerespectarea unor elemente de procedură. „De fapt, decizia Procuraturii Generale este influenţată politic de guvernarea PSRM-ACUM, iar dovadă este şi faptul că anterior a acceptat să pornească urmărire penală pe un subiect similar la insistenţa politicianului Andrei Năstase”, declară PDM.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților