[ X ]
[ X ]
PG infirmă declarațiile ministrului Năstase. Vezi precizările făcute!
22 Iulie

Procuratura Generală a Republicii Moldova infirmă declaraţiile ministrului Afacerilor Interne cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, informează CURENTUL.

În acest context, Procuratura face următoarele precizări:

1.  La data de 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Moldova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacţii.

2. Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.

3.  Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers.

4.    Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia,  a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.

5.    Imediat ce va fi tradus, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi, cu respectarea termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei.

Amintim că, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, Andrei Năstase a comunicat că, a intrat în posesia unei scrisori din partea autorităților elvețiene privind acțiunile mai multor politicieni din Republica Moldova, scrisoarea fiind, anterior, tăinuită de instituțiile responsabile din Republica Moldova.

Mihaela Conovali

 

 

 

Inapoi la arhiva noutaților