[ X ]
PG: Dosarul de învinuire a ex-președintelui Comitetului de Direcție al Victoriabank, blocat de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana
10 Noiembrie

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat ordonanța Procuraturii Anticorupție de disjungere a cauzei penale în privința fostei președinte a Comitetului de Direcție al Victoriabank, care încă acum două luni urma să ajungă în instanța de judecată pentru două capete de acuzare, transmite CURENTUL.

Potrivit Procuraturii Generale, este o premieră pentru justiția din Republica Moldova când un magistrat anulează ordonanța de disjungere a unui dosar în care procurorii au acumulat suficiente probe pentru a fi deferit justiției.

„Procuratura consideră că astfel de hotărâri adoptate în cadrul urmăririi penale, cum ar fi disjungerea, nu sunt susceptibile a fi contestate la judecătorul de instrucție și, respectiv, judecătorul și-a depășit limitele atribuțiilor.

Chiar dacă judecătorul a indicat că decizia este irevocabilă, Procuratura anticorupție consideră decizia judecătorului ilegală și anunță că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău, instanța de recurs urmând să corecteze greșeala admisă de judecătorul de instrucție.

În plus, Procuratura consideră că prin decizia adoptată, judecătorul ar fi urmărit scopul ”scăpării” învinuitei de răspundere penală, motiv pentru care instituția examinează posibilitatea tragerii magistratului la răspundere.

Amintim că, acum două luni, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în dosarul privind implicarea în ”furtul miliardului” a unei bănci comerciale. Rechizitoriul procurorilor, care cuprinde 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică – învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

Tot atunci, figuranții pe dosar au fost informați despre terminarea urmăririi penale.

La etapa facerii cunoștință cu materialele cauzei penale, învinuita a contestat ordonanța procurorului de disjungere a dosarului.

Contestația respectivă a fost respinsă de procurorul ierarhic superior, învinuita contestând-o în instanța de judecată, care a admis plângerea acesteia ”împotriva actelor ilegale ale organului de urmărire penală”.

Notăm că, fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii este cercetată în libertate, după ce încă în luna martie curent, aceiași instanță de judecată a respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

Este de menționat că dosarul ”frauda bancară” este unul complex, cu zeci de episoade infracționale și zeci de persoane implicate, care ar putea avea eventual statut de bănuit, învinuit sau inculpat.

Conform legislației procesual-penale, doar procurorul poate dispune de dreptul discreționar de a decide asupra modului în care urmează să se desfășoare urmărirea penală (inclusiv aspecte de metodică și tactică), pe care fapte infracționale ancheta poate fi terminată și cu care episoade poate merge în instanța de fond pentru a obține un verdict judiciar”, punctează Procuratura.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților