[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste o tonă de chihlimbar a fost restituit statului
21 Mai

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depistat și restituit statului o cantitate de 1030 kg de pietre de chihlimbar, ce au fost puse la dispoziție Serviciului Fiscal de Stat, care va dispune de acestea în consecință, transmite CURENTUL.

Anterior, în vara lui 2015, a fost deconspirată o schemă de export ilegal a acestor pietre scumpe spre Hong Kong, China, pe cale aeriană. Dosarul penal a fost pornit de Procuratura Anticorupție.

În rezultat, chiar dacă persoanele culpabile au fost trase la răspundere penală, chihlimbarul nu a fost confiscat, ci a fost dat spre păstrare inculpaților, la cererea acestora și cu acordul procurorului anticorupție.

Acest fapt, însă, a fost dur criticat de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în ianuarie 2020, urmare a controalelor la PCCOCS și Procuratura Anticorupție: „Intuim că cineva şi-a dorit ca acest dosar să nu fie verificat vreo dată şi ca chihlimbarul să nu ajungă la stat, dar acestea, ca şi legalitatea acţiunilor persoanelor publice şi cu funcţii de demnitate publică implicate, vor fi clarificate cu aprecierea juridică corespunzătoare, în cadrul unui proces penal”.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală procurorii PCCOCS au restabilit ordinea juridică.

În acest sens, a fost identificat locul aflării pietrelor prețioase, care au fost ridicate și restituite autorității fiscale, care urmează să efectueze valorificarea acestora și trecerea lor în folosul statului, așa cum instanța de judecată a dispus confiscarea specială a lor.

Sprijinul logistic în activitatea de ridicare și escortare în siguranță a capturii a fost acordat de angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.

La această etapă are loc expertizarea capturii, în vederea stabilirii cu exactitate a caracteristicilor și valorii acesteia. Urmărirea penală derulează în continuare, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și tragerea la răspundere penală a persoanelor culpabile.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților