[ X ]
Peste 80 de percheziții într-o zi! Autoritățile anunță deconspirarea planurilor unui partid de destabilizare a Moldovei
17 Octombrie

Ofițerii INI și SIS, de comun cu procurorii PCCOCS , anunță deconspirarea planurilor de destabilizare a Moldovei de către activiștii unui partid declarat neconstituțional, urmare a 88 de percheziții desfășurate miercuri.

Perchezițiile au fost desfășurate cu sprijinul angajaților „Fulger” și au avut loc în mai multe localități din Nordul, Centrul și Sudul țării. Acestea au urmat documentării de către oamenii legii a acțiunilor grupului infracțional începând din iulie 2024, ai căror membri își planificaseră culminarea acțiunilor de dezordine în masă în preajma alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, stabilit pentru 20 octombrie 2024.

Mai exact, potrivit declarațiilor unora din tinerii percheziționați (o mare parte în jurul vârstei de 20 ani – atât băieți, cât și fete) care colaborează cu ancheta, aceștia ar fi participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Potrivit constatărilor oamenilor legii, în iunie la astfel de instruiri au participat peste 100 tineri, sub pretextul participării la un program cultural și turistic.

Astfel, în Rusia, aceștia ar fi fost instruiți privind  tactici de dezbinare națională, precum și destabilizare a ordinii constituționale, tactici de provocare a organelor de menținere a ordini publice; utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale; psihologia maselor; confruntarea fizică cu forțelor de ordine în timpul protestelor; confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale; manevrarea dronelor, cu atașament special pentru exploziv sau incendiere. Tipul de pregătire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică asupra unor acțiuni ofensive, în contextul unor acțiuni de masă cu scopul de a crea provocări și panică.

O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie.

La moment, 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile.

Urmare a perchezițiilor, oamenii legii au ridicat diferite sume de bani în euro, dolari americani, hrivne și lei, prezumptiv destinați protestelor ce ar degenera în dezordini în masă, care totalizat cifrează peste 1.600.000 lei. De asemenea, au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare de la băncile Federației Ruse,  precum și tichete de îmbarcare la avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova.

Totodată, au fost ridicate și probe ale relației membrilor grupului infracțional cu partide afiliate celui vizat declarat neconstituțional – contracte și legitimații ale unui astfel de partid. Suplimentar, a fost ridicată ștampilă unei organizații neguvernamentale, precum și înscrisuri de ciornă cu măsura organizatorică a unei alte astfel de organizații.

Banii, precum și alte obiecte ridicate vor fi anexate la dosarul penal, urmând ca după finalizarea investigațiilor, acesta să fie trimis spre examinare în judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Acum, în baza cercetării probelor, procurorii urmează să determine căror persoane le vor fi formulate învinuirile pentru pregătirea organizării dezordinilor în masă.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Oamenii legii atenționează tinerii să evite implicarea în acțiuni care depășesc cadrul legal al unui protest pașnic și care ar putea degenera în dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor – acțiuni care se pedepsesc cu până la 8 ani închisoare.

Amintim, urmare a unui alt dosar penal trimis în judecată de procurorii PCCOCS, în data de 30 septembrie 2024 au fost condamnați 7 bărbați la pedepse cu închisoarea.

Inapoi la arhiva noutaților