[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 6600 de polițiști angajați în asigurarea bunei desfășurări a procesului de vot
11 Iulie

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu primele informații privind asigurarea și realizarea responsabilităților care au fost stabilite de Comisia Electorală Centrală, Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției, informează CURENTUL.

„Pe parcursul perioadei preelectorale și electorale au fost sesizate și documentate peste 135 de încălcări, dintre care 37 se referă la afișajul electoral, 10 cazuri de agitație electorală, 26 cu privire la întruniri și 11 de deteriorare a afișajului electoral, 47 de cazuri care au vizat alte încălcări și anume – comportamentul anumitor categorii de persoane, huliganism”, a declarat un reprezentant al poliției.

Totodată, el a menționat că, pentru asigurarea bunei desfășurări a scrutinului electoral au fost antrenați peste 6 630 angajați ai poliției, din aceștia peste 4 mii sunt responsabili de ordinea publică în adiacentul secțiilor de vot. Respectiv, poliția a creat mecanisme de acționare, documentare, intervenție la toate situațiile, precum și la comiterea infracțiunilor sau a încălcărilor electorale.

„Pe parcursul zilei de ieri, toate secțiile de votare au reușit să aducă documentația electorală din circumscripțiile electorale în siguranță. Pe parcursul nopții a fost asigurată toate ordinea publică în toate birourilor electorale. Începând cu ora 7-00 toate secțiile de votare și-au început activitatea fără careva pretenții la integritatea documentației. Pe parcursul zilei de ieri au parvenit mai multe sesizări precum că s-ar fi admis careva încălcări – la toate acestea poliția a intervenit și a înregistrat sesizările venite în adresa poliției. Cazuri de confirmare a pretinselor încălcări nu au fost documentate”, a precizat poliția.

Poliția aduce mulțumiri cetățenilor care au fost deschiși și au manifestat vigilență și au sesizat organul de poliție despre pretinse încălcări. De asemenea, poliția recomandă ca acestea să nu fie facute tendențios pentru a încerca să perecliteze un concurent sau altul și să dea posibilitate ca poliția să acționeze în operațiuni reale.

În zona administrativă amplasată de-a lungul râului Nistru, limitrofă cu Transnistria -la moment poliția atestă grupuri de persoane care sunt prezente acolo, majoritatea dispun de legitimațiile de observator. Orice încercare de a periclita scrutinul electoral poliția o va curma și documenta corespunzător cu ulterioară calificare juridică a acestora.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, cu privire la situația epidemiologică, în scrutinul electoral au fost luate toate măsurile necesare de sănătate publică recomandate în acest sens și recomandă cetățenilor să respecte măsurile epidemiologice necesare.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților