[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 60 surse radioactive depistate de SIS în ultimele 3 luni
22 August

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal. Deşeurile radioactive au fost depistate urmare a realizării unui complex de măsuri speciale de investigaţii pe întreg teritoriul ţării, transmite CURENTUL.

Cel mai recent caz de identificare şi neutralizare a surselor radioactive, inclusiv orfane de radiaţii, a fost înregistrat la data de 20 august curent, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) şi IGPF al MAI au identificat cca 30 de surse radioactive aflate în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio – 3 (dispozitiv utilizat la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă) ce depăşea considerabil fonul natural de radiaţie. În consecinţă, reprezentanţii instituţiilor statului, cu funcție de monitorizare și intervenție, au informat agentul economic cu privire la necesitatea obţinerii autorizaţiilor de rigoare, precum şi privind obligativitatea predării dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cât şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei.

În context, menţionăm că SIS desfăşoară, conform competenţelor, acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului. La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbordarea lor peste hotarele ţării având intenţii de comitere a infracţiunilor grave şi deosebit de grave.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților