5.119 de vouchere au fost valorificate în cadrul sesiunii derulate în perioada 26 februarie – 23 martie a Programului Ecovoucher pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu altele noi și eficiente din punct de vedere energetic.
Beneficiarii au folosit vouchere în valoare de 6.000 de lei, acoperind până la 70% din prețul electrocasnicelor pentru achiziționarea de frigidere (inclusiv cu congelator integrat) și mașini de spălat.
Astfel, în cadrul primei sesiuni din noua ediție a programului, familiile beneficiare de vouchere au achiziționat 2.283 de frigidere și 2.836 mașini de spălat. Totodată, de la lansarea acestei sesiuni, Linia Verde CNED a gestionat peste 3.600 de apeluri din partea beneficiarilor, oferind asistență promptă și ghidare pe tot parcursul procesului de verificare și utilizare a voucherelor.
Programul EcoVoucher a fost lansat pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în reducerea costurilor la energie electrică prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele noi, eficiente energetic, aliniindu-se astfel eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a spori eficiența energetică în sectorul rezidențial.
„Prin programul Ecovoucher, ne propunem să ajutăm familiile să reducă cheltuielile cu energia și să îmbunătățească confortul acasă. Observăm că beneficiarii analizează clasele de eficiență energetică și compară aparatele similare ca funcționalitate, dar diferite ca preț și consum de energie. Astfel, aceștia pot lua decizii informate, înțelegând de la început cum va influența consumul energetic bugetul familiei”, a declarat Ion Muntean, directorul CNED.
Grație implementării acestui program, consumatorii vor beneficia de facturi mai mici pentru energie electrică datorită utilizării echipamentelor și corpurilor de iluminat mai economice și eficiente energetic.
„Prin sprijinul acordat de Norvegia oferim familiilor vulnerabile din Moldova oportunitatea de a înlocui electrocasnicele vechi cu unele noi, eficiente energetic. Programul EcoVoucher nu este doar despre economii financiare – este și despre educarea oamenilor în luarea deciziilor corecte în materie de energie. Le oferim instrumentele necesare pentru a-și îmbunătăți viața de zi cu zi, protejând totodată mediul înconjurător”, a declarat Kamilla H. Kolshus, Chargé d’Affaires al Oficiului Ambasadei Norvegiei la Chișinău.
„Ne bucură să vedem că EcoVoucherele ajută familiile din Moldova să înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele noi, cu un consum redus de energie. Această rundă își propune să ofere vouchere unui număr de până la 32.000 de familii, sprijinind economisirea energiei electrice atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În plus, consumatorii învață despre importanța etichetelor energetice și aleg electrocasnice eficiente, care reduc consumul de energie și impactul asupra mediului”, a subliniat Christian Borchard, manager de implementare al componentei E4M din cadrul GIZ, finanțată de Norvegia.
Programul Ecovoucher a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene.
Ediția actuală a programului, cu un buget estimativ de 7,5 milioane de euro, este implementată de CNED și Ministerul Energiei în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). Proiectul E4M este inițiat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) al Germaniei, implementat de GIZ și cofinanțat de Uniunea Europeană, Germania, Norvegia și Danemarca. Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este finanțată de Norvegia.