Numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 182,0 mii persoane, inclusiv 11,7 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,1% din populaţia totală a ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,7% din numărul total al copiilor din Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în medie la 10 mii locuitori revin 512 persoane cu dizabilităţi şi 172 copii cu dizabilităţi la 10 mii copii cu vîrsta de 0-17 ani respectiv. Aproape fiecare a şaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.
În aspect de gen, ponderea bărbaţilor în structura persoanelor cu dizabilităţi este mai mare şi constituie 52,5%, iar la 10 mii bărbaţi revin în medie 559 bărbaţi cu dizabilităţi comparativ cu 469 pentru femei.
Persoanele cu dizabilităţi în proporţie de 62 la sută sunt din mediul rural, iar comparativ cu anul 2012 ponderea lor s-a majorat cu 1,5%. Astfel, rata dizabilităţii pentru mediul rural constituie 554 persoane la 10 mii locuitori, comparativ cu 451 persoane cu dizabilităţi la 10 mii locuitori din mediul urban.
Dacă ne referim la cauza care a determinat stabilirea dizabilităţii, constatăm că, în proporţie de 96 la sută din cazuri, dizabilitatea a survenit în urma unei boli obişnuite şi aproape 2 la sută pe motiv de boală profesională şi accidente de muncă. Fiecare al zecelea pensionar avînd dizabilitate severă (gradul I).
Cristina Parfeni