[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 4.000 de persoane au vizitat expoziția de fotografie dedicată lui Ion Caramitru la Chișinău
29 Septembrie

Expoziția de fotografie „Dincolo de scenă”, dedicată marelui actor Ion Caramitru, vernisată de fotograful Teatrului Național din București, Florin Ghioca, a stârnit curiozitatea și aprecierea publicului moldovean. Peste 4.000 de persoane au vizitat expoziția deschisă în perioada 16-27 septembrie, în foaierul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

 
Imaginile admirate de numerosul public au cuprins aspecte din viața celui care a fost director al Teatrului Național din București în perioada 2005-2021. Alături de Ion Caramitru, în fotografiile expuse au putut fi remarcate numeroase personalități ale vieții publice, de la recent încoronatul rege Charles al III-lea, la principesa Sofia a României, sau de la Simona Halep la Matei Vișniec. Prezent la deschiderea expoziției, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a fost surprins să descopere o fotografie care îl înfățișa alături de Ion Caramitru.
De asemenea, consilierul președintelui României pe probleme de cultură, Sergiu Nistor, a remarcat o fotografie în care Klaus Iohannis se întâlnise cu Ion Caramitru cu prilejul lansării unei cărți. De altfel, Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău s-a bucurat de înaltul patronaj al celor doi președinți, Maia Sandu și Klaus Iohannis. Președinta Moldovei a fost de asemenea prezentă în cadrul expoziției, însă doar într-o fotografie sau reprezentată de consilieri.
Mai mulți actori, regizori, directori de teatre și oameni de cultură au vizitat expoziția vernisată de cunoscutul fotograf de teatru Florin Ghioca, cu sprijinul Victoriabank. „Am încercat să arăt în aceste fotografii o altă imagine a lui Ion Caramitru, una mai puțin cunoscută publicului larg. L-am prezentat în această ipostază „civilă”, în diverse momente ale ultimilor ani. Însă ce vreau să subliniez este că aceste fotografii au fost prezentate public pentru prima dată, a fost o premieră absolută!”, a precizat fotograful Florin Ghioca.
Același inedit al expoziției a fost remarcat și de Petru Hadârcă, directorul TNME, care a le-a povestit celor prezenți despre relația strânsă pe care Ion Caramitru a avut-o cu Moldova și mai ales cu Teatrul Național din Chișinău, „un loc unde mereu s-a simțit ca acasă”.
Următoarele vernisaje ale expoziției „Dincolo de scenă” vor avea loc la București și la Londra.
Inapoi la arhiva noutaților