[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 200 preparate farmaceutice – înregistrate în aprilie. Prețurile au scăzut cu 2%
23 Mai

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a înregistrat, în aprilie 2019, prețurile de producător pentru 212 de preparate farmaceutice, transmite CURENTUL.

Un ordin în acest sens a fost semnat de către directorul general AMDM, Vladislav Zara. În medie, preţurile medicamentelor au scăzut în monedă naţională cu 2% faţă de cele aprobate anterior în Catalogul Național de Prețuri. Printre preparate sunt antiinflamatoare nesteroidiene, antiasmatice, antibactiriene de uz sistemic, antibiotic, homeopatice, preparate pentru tratamentul rănilor și ulcerelor, antihipertensive, psihoanaleptice, antihistaminice sistemice, antitrombotice și altele.

Pe teritoriul Republicii Moldova au trecut procedura de autorizare sau reautorizare 125 de produse medicamentoase, dintre care 49 de medicamente sunt de origine europeană, 41 de medicamente sunt produse de companii farmaceutice din țările CSI, 14 medicamente sunt produse autohtone, iar 21 provin din alte țări. Totodată, este important de menționat că 72.8% din preparate fac parte din categoria Rx (eliberate cu prescripție medicală), iar celelalte din categoria OTC (eliberate fără prescripție medicală).

Pe parcursul lunii aprilie, în urma examinării dosarelor depuse la Comisia privind autorizarea importului medicamentelor neautorizate, specialiștii au acceptat pentru import neautorizat 141 de preparate. Printre acestea se numără medicamente cardiovasculare, preparate antivirale, remedii antineoplazice şi imunomodulatoare (oncologice), oftalmologice, corticosteroizi de uz dermatologic, psihostimulante și nootrope.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților