[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 20 mii lei la naştere, creșă la angajator… Vezi ce propun candidații la funcția de Președinte pentru familiile cu copii!
23 Octombrie

Candidații au prezentat programele electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent, iar CURENTUL a analizat propunerile, soluțiile lor ce vizează familiile cu copii.

Candidatul independent, Igor Dodon promite că va mări indemnizația unică la nașterea copilului până la 20 000 lei. Va acorda ajutor anual pentru familiile școlarilor în valoare de 1 000 de lei pentru fiecare elev, iar la 1 septembrie toți copiii din clasele primare vor primi gratuit rucsacuri și rechizite școlare. Alocația suplimentară unică pentru nașterea celui de-al patrulea copil va constitui 5 000 de lei, iar pentru următorii câte 10 000 de lei pentru fiecare copil.

Candidatul la funcția de președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu asigură că va susține familiile cu copii prin reducerea impozitelor plătite din salariu. Astfel, familiile vor avea 2 000 de lei în plus pentru fiecare copil. De asemenea, va majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună.

Candidatul Partidului „Șor” pentru funcția de Președinte, Violeta Ivanov susține că va acorda capital matern de 16 000 – 24 000 de lei la naşterea copilului, va oferi indemnizaţii lunare de 500 de lei, care vor fi transferate pe contul bancar al fiecărui copil până la vârsta de 18 ani, va renova şi dota grădiniţele şi şcolile, va amenaja terenurile de joacă, locurile de agrement şi distracţie, iar educaţia şi medicina vor fi gratuite.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase va dubla indemnizațiile pentru nașterea și creșterea copiilor până la 3 ani. Va susține femeile care se întorc la locul de muncă după ce au născut, inclusiv prin crearea unor creșe la angajator. Va facilita accesul familiilor tinere cu copii la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite ipotecare garantate parţial de stat. Va oferi suport familiilor în educarea copiilor: reducerea cheltuielilor pentru creșterea și educarea copiilor, organizarea taberelor de vară pentru un număr cât mai mare de copii, sporirea accesului la educație non-formală.

Precizăm că, acest material face parte din seria de articole de analiză realizate în baza programelor electorale ale candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ce vor fi publicate pe www.curentul.md până la 1 noiembrie curent.

Cristina Jicol, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților