Campania de informare ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente – prioritate a autorităților publice locale”, implementată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE), a ajuns la final, informează CURENTUL.
Cu această ocazie, în incinta consiliului raional Ialoveni, ca și în celelalte localități, au fost instalate panouri cu materiale informative, la care oricare locuitor din regiune are acces. Materialele oferă informații precum: sfaturi la domiciliu sau la birou, măsuri de eficientizare a energiei, iar pentru specialiștii în domeniu sunt disponibile informații despre cerințele minime de elaborare a unui audit energetic, scopul și importanța acestuia. Mai mult, cei interesați pot afla informații ce țin de crearea Registrului electronic al auditorilor energetici și auditurilor energetice efectuate, Codul de conduită al auditorilor energetici, Ghidul privind verificarea calității auditorilor energetice, Modele/șabloane de rapoarte de audit energetic, pentru fiecare dintre categoriile de audit energetic: Clădiri, Industrie, Transport, Ghidul auditurilor energetici, care va cuprinde inclusiv cerințele tehnice minime necesare a fi luate în considerare în cadrul procedurii de efectuare a auditului energetic, pentru categoriile: clădiri, industrie, transport.
Mihail Silistraru, președintele raionului s-a arătat deschis în privința colaborării Consiliului Raional Ialoveni și Agenția pentru Eficiență Energetică privind sporirea eficienței energetice în raionul Ialoveni.
În cadrul ședințelor desfășurate la nivel local, Eugen Gîrlea, vicedirector AEE a discutat cu administrația consiliilor raioanele despre necesitatea promovării a domeniului eficienței energetice, auditului energetic și achizițiile eficiente. „În cadrul acestei campanii de informare eu personal am ajuns practic în toate raioanele țări. Din discuțiile purtate am înțeles că domeniul eficienței energetice este unul destul de nou, dar care trezește mult interes. Mai mult, în unele raioane există manageri energetici, specialiști care cunosc bine domeniul, dar și au fost implementate mai multe proiecte în domeniu. Sigur, mai este mult de lucru până când fiecare cetățean al țării va ține cont de recomandările noastre, dar pas cu pas, împreună vom reuși să transformăm Republica Moldova într-o țară verde din punct de vedere energetic”.
Precizăm că, în cadrul campaniei au fost distribuite peste 20 000 de materiale informative au fost distribuite la nivel local, pe întreg teritoriul țării. Autoritățile publice locale susțin că interesul locuitorilor față de domeniul eficienței energetice e în creștere, astfel că, materialele informative disponibile în consiliile raionale sunt extrem de binevenite. Mai mult, panourile vor fi completate periodic cu materiale informative actuale, care să ofere răspunsuri tuturor celor interesați.
Totodată, AEE planifică lansarea unor ședințe consultative deja în toamna anului curent. În cadrul acestora urmează a fi identificate necesitățile consiliilor raioanele în ceea ce ține de elaborarea li implementarea proiectelor privind eficiența energetică.
Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.
Cristina Gurez