[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 1500 de reprezentanți ai administrației publice locale, informați despre noile reguli electorale
11 August

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță încheierea vizitelor în teritoriu în cadrul Campaniei de informare „Cunoaște dreptul tău electoral”, care s-a desfășurat în perioada mai – august 2023.

Astăzi, membrii Comisiei, Pavel Postica, Vasile Postolache și Teodora Vanghelii au vizitat raioanele Dubăsari și Nisporeni. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții administrației publice locale au fost abordate principalele aspecte modificate în Codul electoral ce vizează nemijlocit alegerile locale generale din toamna acestui an. În special, discuțiile au vizat subiecte legate de obligația deținerii domiciliului sau reședinței într-o anumită localitate nu mai mică de 3 luni până în ziua alegerilor, felul cum administrația locală va gestiona procesul de amplasare a afișajului electoral în localități, gestionarea listelor electorale, implicarea în organizarea secțiilor de votare, inclusiv pe dimensiunea de accesibilizare a acestora.

Timp de 4 luni, membrii CEC și funcționari din cadrul Aparatului Comisiei au susținut o serie de întruniri cu reprezentanți ai autorităților publice locale din cele 32 de raioane ale țării, municipiile Chișinău și Bălți și UTA Găgăuzia.

Campania a fost organizată cu scopul informării primarilor, secretarilor, funcționarilor primăriilor, precum și reprezentanților entităților responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor despre principalele modificări ale Codului electoral și legislației conexe, în special în contextul alegerilor locale generale care vor avea loc pe 5 noiembrie curent.

În cadrul întrunirilor au fost puse în discuție subiecte precum constituirea și activitatea organelor electorale, procesul de desemnare și înregistrare a candidaților, transparența finanțării politice și fortificarea atribuției de control a CEC pe segmentul de finanțare politică. Alte aspecte abordate în cadrul campaniei au ținut de optimizarea mecanismelor de soluționare a litigiilor electorale, simplificarea procedurii de votare pentru alegători, inițierea și desfășurarea referendumurilor, gestionarea listelor electorale, condițiile necesare pentru a candida la funcțiile elective. Propunerile participanților la întruniri au fost luate în considerație, inclusiv în procesul de revizuire/elaborare a regulamentelor și instrucțiunilor subordonate legii electorale și aprobate de CEC.

În cadrul campaniei, peste 1500 reprezentanți ai administrației publice locale din întreaga țară fost informați despre noile prevederi ale Codului electoral. Campania a fost desfășurată de Comisia Electorală Centrală, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Inapoi la arhiva noutaților