[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 11 miliarde de lei sunt necesari pentru realizarea „Protocolului privind Apa și Sănătatea în Republica Moldova”
27 Septembrie

Până în anul 2025, fiecare cetățean al Republicii Moldova va fi asigurat cu apă potabilă și sanitație, acesta a fost anunțul dat astăzi în cadrul conferinței de presă cu tema „Prezentarea Programului Național privind implementarea obiectivelor stabilite în temeiul Protocolului privind Apa și Sănătatea în Republica Moldova”, informează CURENTUL.

La eveniment a participat Ministerul Sănătății – Ruxanda Glavan, Ministerul Mediului – Valeriu Munteanu și Natalia Nichirovofa reprezentant al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite.

Ruxanda Glavan a menționat că consumul apei de necalitative afectează sănătatea omului de aceea este foarte important ca până în anul 2025 să se implementeze cu succes acest protocol.

„Prin acest proiect am dorit să demonstrăm că Republica Moldova a realizat că există o problemă legată de calitatea apei, iar prin adoptarea acestui document am demonstrat că ne-am înțeles sarcinile pe care trebuie să le realizăm. Pentru a implementa acest proiect avem nevoie de 11 miliarde de lei, dintre care 1 miliard va fi alocat din bugetul de stat pe o perioadă de 10 ani. Iar restul 80% vor fi oferiți de către partenerii noștri internaționali”, a spus Ministra Sănătății.

Aceasta a mai menționat că consumul apei necalitative reprezintă o problemă majoră în societate atât pentru copii, cât și pentru întreaga populație a R. Moldova.

„Peste 62 de mii de oameni nu au acces la apă de calitate și peste 1 milion de cetățeni nu sunt conectați la un sistem de canalizare. Cunoaștem deja că sunt mai multe probleme de sănătate care sunt create anume de calitate. De aceea s-a muncit la acest proiect timp de 4 ani și sperăm să reușim ca până în anul 2025 să creăm condițiile necesare pe care ni le-am propus”, a adăugat Ruxanda Glavan.

Valeriu Munteanu, ministrul Mediului a relatat că „a fost o muncă care a durat timp de patru ani, astfel ne-am unit ministerul Mediului si ministerul Sănătății, ne-am unit eforturile pentru ca acest program să devină realitatea astfel ca peste zece ani fiecare cetățean al Republicii Moldova să fie asigurat cu apă potabilă și sanitație. Este vorba de miliarde de lei pentru a-l realiza, dar sperăm că vom reuși până în final”.

Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite a felicitat Republica Moldova cu ocazia creării acestui proiect și a declarat că va susține realizarea acestui protocol pentru a fi implementat până la final.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților