[ X ]
„PERSONAL”: Candidatul la Președinție care își ascultă tatăl, știe să prepare vin și îl citește pe Tony Blair!
12 Octombrie

Iurie Leancă, candidat la funcția de Președinte al R. Moldova din partea Partidul Popular European din Republica Moldova (PPEM), a fost de acord să ne vorbească mai multe despre el și familia sa în cadrul proiectului lansat de www.curentul.md – „PERSONAL”.

1. Oferiți-ne detalii despre familia Dvs.?

„Am o familie frumoasă, doi băieți mari, o soție minunată. În primăvară împlinim 30 de ani de căsătorie. Am norocul de doi părinți care mi-au servit tot timpul drept modele de viață. Tatăl meu a fost profesor de fizică și matematică, iar mama mea, la 79 de ani, încă lucrează pe salvare”.

2. Ritualul în familie pe care-l respectați zilnic?

„Micul dejun. Chiar și cu un asemenea program agitat, găsim mereu timp să luăm prima masă împreună. Atunci când sunt copiii plecați, rămân doar eu și cu soția și ne lipsește agitația de dimineață, de care sunt responsabili ei când sunt acasă. Așa că în diminețile în care suntem singuri, îi sunăm și vorbim despre programul pe care îl are fiecare dintre noi în ziua respectivă”.

3. Câte ore dormiți? La ce oră vă treziți?

„Am norocul, deși când eram mai tânăr îi spuneam ghinion, să mă odihnesc după 5-6 ore de somn. Mai mult nu pot să dorm, nu mai am răbdare și mă duc în liniște spre bucătărie să-mi beau cafeaua, să citesc presa”.

4. Care este ultima carte pe care ați citit-o?

Vă spun ce citesc momentan. Deși este o perioadă agitată, îmi mai fac timp seara să citesc din memoriile lui Tony Blair.

5. Cine este personalitatea care vă inspiră?

„Am o persoană foarte dragă mie care mă inspiră. Vă spuneam mai devreme că părinții mei mi-au servit întotdeauna drept modele de viață. Ei bine, vă voi povesti acum un detaliu pe care nu știu să-l mai fi făcut public. Eram elev în clasa a VI-a, când, împreună cu tatăl meu, am purtat o discuție care m-a impresionat profund, drept dovadă că o țin minte și acum. Mi-a spus tata că trebuie să fiu cu capul pe umeri, să fac studii bune, să nu mă las furat de atracții de moment pentru că toate au un timp, iar în acel moment principalul obiectiv trebuia să fie învățătura. Iar dacă aveam să simt la un moment dat o delăsare privind învățătura, să mă gândesc mereu că trebuie să ajut poporul și ca să fac asta, trebuie să mai întâi să învăț, să mă pregătesc bine”.

6. Care este băutura dvs. preferată?

„Avem o mare și bogată tradiție în prepararea vinului. Îmi place în mod special vinul nostru roșu. Nu vă dau exemple pentru că avem multe vinuri bune, contează în primul rând să fie un vin cinstit”.

7. Când ultima dată ați dăruit flori sau un cadou jumătății Dvs.?

„Ultima dată i-am oferit flori soției mele în urmă cu câteva seri. Vă dați seama că în perioada campaniei este multă agitație și programul poate fi foarte imprevizibil, se pot schimba multe în timpul zilei. În acea dimineață vorbisem să ieșim seara să luăm cina, însă am stat până târziu la sediu și am discutat cu mai multe doamne din piața centrală, care primiseră amenzi. Am încercat să găsim împreună o soluție. Bineînțeles că soția mea a înțeles urgența, dar asta nu înseamnă că nu am avut grijă să mă revanșez cu un buchet de flori”.

8. Principiul la care nu veți renunța niciodată?

„Cel mai important principiu care, după părerea mea, nu trebuie să te părăsească niciodată este integritatea. Cu nimeni nu trăiești mai mult decât cu tine însuți și trebuie să rămâi integru, pentru a te putea uita în fiecare dimineață în oglindă. Iar bineînțeles, dacă rămâi integru, de aici se dezvoltă și alte caracteristici esențiale pentru a fi un om bun. De exemplu, corectitudinea. Lucrurile devin mai simple atunci când ești corect și te înconjori de oameni corecți. A spune adevărul întotdeauna poate avea urmări negative în politică, pe care unii o înțeleg ca pe o piesă de teatru în care cel mai mult contează impresia artistică. Eu nu cred acest lucru, pentru că oamenii îți acordă încrederea lor nu ca să-i minți frumos, ci ca să le spui adevărul, fie el și dur. Dar trebuie să le spui oamenilor și cum poți remedia situația”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților