Persoanele declarate incapabile vor avea dreptul de acces la justiție, asta după ce ieri Curtea Constituțională (CC) a emis o hotărâre în acest sens, precum și instituirea tutelei acestui grup de persoane, transmite CURENTUL.
Asociația Promo – LEX a declarat această decizie drept una istorică și una dintre cele mai bune hotărâri emise până acum.
Vadim Vieru, avocat, a apreciat decizie instanței de judecată și a spus că această decizie nu va rezolva toate problemele acestui grup de persoane, dar le va facilita drepturile.
Reprezentanta avocatului poporului, Olga Vacarciuc, a spus că în Legislație articolul 20 asigură libertatea la justiție tuturor persoanelor, dar în această lege este o restricție pentru persoanele incapabile.
„În 2008 statul a rectificat convenția cu privire la drepturile omului și persoanelor cu dizabilități li s-au asigurat toate drepturile. Aici era o problemă în domeniul justiției. De ieri acest lucru este posibil și persoanele incapabile se pot adresa în instanța de judecată fără restricții. Conform datelor neoficiale, avem 4 mii de persoane declarate incapabile. Există voci că ei vor abuza de acest drept, dar nu trebuie să speculăm, această decizie este una de succes pentru R. Moldova”, a spus Olga Vacarciuc.
Avocatul Asociației Promo – Lex, Dumitru Slusarenco, a spus că această decizie a Curții Constituționale este una de drept pentru persoanele cu dizabilități.
„Hotărârea se referă la un grup de persoane care sunt discriminate de societate, nu numai la noi, dar și în lume. Dreptul de acces la justiție le va permite acestor persoane să depună cereri, contestații la decizii, hotărâri judecătorești prin care persoana a fost lipsită de dreptul său juridic. Decizia de ieri oferă posibilitate acestor oameni de a se folosi elementar de drepturile care le au”, a spus Dumitru Slusarenco.
Oana Gîrlescu, Avocat din cadrul Mental Disability Advocacy Center, a spus că dreptul tutelei acestor persoane este relevantă.
„Am urmărit modul în care Curtea Constituțională a abordat acest subiect. Dreptul internațional prevede orice sistem de tutelă, Curtea nu a spus că era neconstituțională, dar aplicată în cazuri relevante. Hotărârea e importantă, dar nu suficientă. Trebuie să vedem o atitudine și din partea Guvernului și Parlamentului”, a spus Oana Gîrlescu.
Cristina Parfeni