[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pericolul care paște noua generație de politicieni din Moldova
30 Aprilie

Despre necesitatea unui schimb de generații în politica moldovenească se vorbește demult, iar unii politicieni și analiști cred că acesta se va produce odată cu următoarele alegeri parlamentare. Totuși, chiar și în tabăra celor care prezic schimbul de generații în politică în scurt timp, avem opinii diferite: în timp ce unii cred că o nouă clasă politică va veni odată cu schimbarea sistemului electoral, alții spun că un veritabil schimb de generații în politică e posibil doar în baza actualului sistem electoral, odată cu înlăturarea celor ce reprezintă puterea la acest moment.

Așa sau altfel, dar, indiferent de condițiile în care se va produce acest schimb, deja la această etapă e clar că un mare pericol amenință noua generație de politicieni – prostituatele politice.

Pentru început, trebuie să spunem deschis că prostituate politice au existat tot timpul în anii de independență ai Republicii Moldova – deputați, aleși locali, analiști, bloggeri, jurnaliști, oameni de cultură și artă, care s-au „culcat” cu politicieni de bună voie sau impuși de careva situații concrete. Dat niciodată prostituția politică nu a cunoscut o „înflorire” atât de semnificativă ca în ultimii doi ani. Oameni la care niciodată nu te-ai fi gândit că se pot prostitua politic au demonstrat contrariul. Și cel mai grav este că unele dintre noile prostituate politice s-au regăsit în această postură și chiar regretă (!) că anterior „au pierdut timpul cu principii și valori, care la nimeni nu trebuiesc, când se putea de făcut atâția bani și de trăit atât de bine”.

Nu mă preocupă atât prostituatele politice de meserie care sau „culcat” cu toate guvernările din anii de independență și probabil vor practica această meserie câte zile vor avea. Acești oameni își știu deja locul, nu încearcă să arunce praf în ochii oamenilor și nici pe sine nu mai încearcă să se mintă – ele-și fac în tihnă banii și nu-și permit să treacă anumite limite, pe care singure le-au stabilit în anii în care au slujit diverși stăpâni politici. Cu anii, aceste prostituate au devenit inofensive, dacă se poate de folosit acest termen în cazul lor, iar pericolul care-l reprezintă pentru societate este unul relativ mic (în mare parte, pentru că nimeni nu le mai ia în serios, știind cine sunt în realitate). Dar mă îngrijorează prostituatele politice din „noua generație”, cele care încă nu știu de limite și care abia de au simțit „gustul profesiei”. Anume această categorie de prostituate vor „lua cu asalt” noua generație de politicieni, o vor înconjura și îi vor tot face avansuri până când aceasta nu va ceda. Iar că aceasta ar putea ceda, ar trebui să admitem. Și politicienii sunt oameni, iar la un moment dat vigilența lor scade. Mai ales că pe piață va fi inflație de prostituate politice.

Deși, trebuie să recunosc că voi fi dublu plăcut surprins, dacă: 1) în politica moldovenească se va produce cu adevărat un schimb de generații; 2) reprezentanții noii generații vor ști să reziste avansurilor prostituatelor politice și le vor trimite…. să învețe o nouă meserie și să fie cumva și ele de real folos societății.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților