[ X ]
Pericolele produselor de uz fitosanitar și fertilizanți explicate muncitorilor din domeniu
16 Aprilie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au început instruirile utilizatorilor de produse de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF) de grupa de pericol I și II de toxicitate, transmite CURENTUL.

Prima instruire a avut loc la compania „Vadalex Agro”, care a solicitat să instruiască tot personalul care utilizează în activitatea sa pesticide de grupa I și II de toxicitate acută orală/dermală.

Conform Legii cu privire la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți, art. 17- produsele de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală au regimul produselor strict reglementat.

Tratamentele fitosanitare cu produse de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se efectuează de către utilizatorii profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, fapt confirmat prin certificatul de perfecționare eliberat gratuit pe un termen de 36 de luni.

Comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare.

Directorul general adjunct, Ela Malai la deschiderea cursului a menționat că substanțele chimice și compușii utilizați în pesticide pot afecta toate organismele, precum și mediul în care acestea trăiesc și de care depind, cu consecințe ecologice potențiale grave, deaceea importanța și necesitatea perfecționării profesionale în domeniul gestionării PUFF va aduce numai beneficii tuturor părților implicate.

La finele cursului de 2 zile, persoanele instruite vor susține un test/evaluare, care va dovedi însușirea materialului predat. La sfârșitul instruirilor, importatorii, utilizatorii și comercianții de pesticide vor cunoaște cadrul legal și regimul de PUFF din Republica Moldova, vor fi furnizate date privind toxicitatea PUFF, modul de acțiune, măsurile de securitate și protecția muncii.

Este prevăzută tema cu riscurile legate de utilizarea PUFF, existența produselor ilegale și contrafăcute, manipularea și amestecul pesticidelor, echipamente, gestionarea ambalajelor, etc.

Pe partea de sănătate umană, se va aduce la cunoștință efectele PUFF asupra sănătății umane, măsurile de urgență care trebuie întreprinse în caz de intoxicare cu PUFF și acordarea primului ajutor medical.

Până în prezent, ANSA a recepționat 1042 de cereri de la utilizatorii de PUFF, care au solicitat instruiri în acest domeniu, ca în rezultat să obțină certificatul de perfecționare. Instruirile se vor extinde și în raioanele Republicii Moldova conform unui grafic care urmează a fi stabilit.

Tariful pentru instruiri a fost aprobat prin HG 90/2019 și constituie 310 lei/persoana.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților