[ X ]
[ X ]
[ X ]
Performanța independenților la alegerile din 5 noiembrie. 10 candidați au acumulat mai multe voturi decât 12 partide luate împreună
17 Noiembrie

La alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 au participat în competiția electorală 77 de candidați independenți, care au luptat pentru funcția de consilier raional. Ei au reușit să acumuleze împreună peste 38,1 mii voturi sau 3,64% din totalul de voturi exprimate.Constatarea a fost făcută de expertul Veaceslav Ioniță, informează CURENTUL. 

Potrivit spuselor sale, primii 10 candidați independenți au acumulat 14,1 mii voturi sau 1,35% mai mult decât 12 partide luate împreună, care la nivel național au acumulat 13,mii voturi sau 1,25%.

„Avem 11 partide, care în acest scrutin electoral, având posibilitatea să concureze pe întreg teritoriul țării, au acumulat mai puține voturi, decât un singur candidat Independent, dn. Alexandru CIOLAC, care a concurat doar în mun. Chișinău” – a scris economistul pe blogul său.

Veaceslav Ioniță a mai notat că, dintre primii 10 candidați Independenți pentru funcția de consilier raional, cu cel mai mare număr de voturi, 6 sunt din regiunea de nord, 2  – din sud și câte 1 din centru și mun. Chișinău.

Precizăm că, conform datelor preliminare, cei 1 086 de consilieri raionali și municipali aleși la 5 noiembrie 2023 reprezintă 21 de formațiuni politice și 16 candidați independenți. 

Inapoi la arhiva noutaților