[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pentru toate gusturile și buzunarele! Câți brazi vor fi scoși în vânzare și cât vor costa
23 Noiembrie

La mijlocul lunii decembrie în pepinierile întreprinderilor silvice subordonate Agenției „Moldsilva” va începe tăiere pomilor de Crăciun, transmite CURENTUL.

Astfel, volumul propus spre recoltare și vânzare este de 58 de mii bucăți, (cu 10 mii mai mult decât în anul 2016) dintre care 56 de mii molid și 1600 pin, mai sunt propuse și verticele circa 3 100 de bucăți.

În acest an cel mai mare volum îl au întreprinderile silvice: Strășeni – 26 000 bucăți;  Edineț – 8 000  bucăți;   Tighina – 5 500  bucăți; Călărași – 2 500; Hîncești – 2 300  bucăți  pomi de Crăciun.

Instituțiile de stat sau private, dar și persoanelor fizice și în acest an pot procura pomi de Crăciun din 19 entități silvice subordonate.

Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la 1m până la 6m, cea mai mare cantitate, peste 41 mii de bucăți sunt de până la 1,5 m, iar prețul de realizare din pepinierile silvice rămâne neschimbat, un molid de un metru va costa minim 36 de lei, iar un pin de aceeași dimensiune 25 de lei cu TVA, inclusiv verticele care sunt la prețul de 8 lei pentru o bucată. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 m se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.

În prezent, Agenția „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului Ecologic de Stat, demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

Menționam că, în cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor conform Codului Silvic.

Tradițional în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate frecvent raiduri în fondul forestier, fiind implicați colaboratorii silvici ai întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul Ecologic de Stat și Inspectoratele de Poliție din teritoriu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților