[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pentru prima dată, apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată
10 Decembrie

Primul grup de 47 de apicultori din Republica Moldova a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii Europene, care poate fi exportată la un preț mai avantajos, transmite CURENTUL.

Cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, compania de achiziționare și export a mierii Regina Naturii a identificat și asistat mai mulți apicultori din Republica Moldova dispuși să producă miere ecologică pentru export pe piața europeană. Pe parcursul a 12 luni apicultorii au implementat mai multe cerințe care le permite să solicite certificarea mierii ecologice. Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice au inclus confecționarea stupilor și materialelor apicole din materiale naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare, unde albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secreții dulci, de polen, constituite din culturi ecologice sau din culturi supuse la tratamente cu impact redus asupra mediului.

Potrivit experților mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu până la 50%, comparativ cu prețul oferit pentru mierea convențională.

Victoria Sacară, apicultoare care a trecut perioada de conversie, a precizat că a făcut acest pas din mai multe considerente, printre care existența pieței externe pentru comercializarea mierii ecologice și prețul avantajos. Totodată, amplasarea stupinei în arii izolate exclude interacțiunea albinelor cu familiilor altor apicultorii, ceea ce reduce riscul contaminării albinelor. Astăzi, consumatorul de miere este interesat de un produs sigur, certificatul pe care îi vom obține va confirma că mierea noastră este ecologică, a menționat Victoria Sacară.

Apicultorii estimează în anul 2019 o producție totală de circa 150 de tone de miere ecologică care va fi exportată în ambalaj, cât și neambalată.

Actualmente în Republica Moldova există peste 6800 de stupine cu circa 225 mii de familii. Conform datelor oficiale, în anul 2018 s-au produs aproximativ 5000 tone de miere de albine. Totodată, în 2018 circa 2700 de tone de miere au fost exportate în Uniunea Europeană, care la moment este principala piața de desfacere pentru mierea moldovenească.

Cristina Pendea

apicultura1 apicultura

Inapoi la arhiva noutaților