Deputații Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru anularea așa-numitei legi a miliardului, prin care statul s-a obligat, încă în 2016, să restituie paguba în urma furtului din sistemul bancar moldovenesc, transmite CURENTUL.
Aleșii au motivat că decizia din 2016 a stârnit mari nemulțumiri în societate, a fost dur criticată și că acum este momentul potrivit pentru a fi reparată această greșeală. Declarații în acest sens au fost făcute de către deputatul „Pentru Moldova”, Eleonora Graur, la ședința Parlamentului din 16 decembrie.
„În 2016, decizia privind emiterea obligațiunilor de stat pentru rambursarea a peste 13,5 miliarde de lei, sumă restantă după dispariția miliardului și lichidarea a trei instituții financiare a fost prezentată de către Guvern drept o soluție de a acorda garanții financiare celor trei bănci implicate în frauda bancară. Soluția a fost bună pentru unii, dar nu pentru cetățenii simpli. Altfel spus, de la sfârșitul anului 2016, până în prezent, cetățenii Republicii Moldova au plătit indirect notele de plată pentru jaful secolului prin prăbușirea monedei naționale și creșterea prețurilor. Asta în loc ca acești bani să fie alocați pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor”, a declarat deputatul Eleonora Graur.
De asemenea, parlamentarii „Pentru Moldova” consideră că statul trebuie să găsească alte soluții pentru recuperarea datoriilor.
„Nu cetățenii trebuie să ramburseze această datorie, ci statul trebuie să găsească alte modalități pentru a o acoperi. Mai mult, de recuperarea acestei datorii trebuie să se ocupe instituțiile de drept, în special Procuratura”, a mai menționat deputatul Platformei „Pentru Moldova” Eleonora Graur.
În final, proiectul de lege a fost susținut cu votul a 55 de deputați, nu și de deputații PAS și DA, deși au afirmat de mai multe ori că această este o prioritate pentru ei și că atunci când vor veni la guvernare, vor scoate de pe umerii oamenilor această datorie.
Reamintim faptul că, în 2016, Banca Națională a Moldovei a semnat cu Ministerul Finanțelor un memorandum prin care urma să fie emise obligațiuni de stat pentru a rambursa peste 13,5 miliarde de lei, sumă restantă după dispariția miliardului și lichidarea celor trei instituții financiare, și anume Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.
Cristina Pendea