[ X ]
[ X ]
[ X ]
Penitenciarele pentru minori se vor numi centre de detenție pentru minori și tineri
12 Octombrie

Penitenciarele pentru minori se vor numi centre de detenție pentru minori și tineri. Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat un proiect de modificare a legislației, în prima lectură, transmite CURENTUL.

Proiectul conține un șir de modificări și completări la mai multe acte legislative, după ce Parlamentul a aprobat reorganizarea Departamentului instituțiilor penitenciare în Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, expresia ”colaboratori ai sistemului penitenciar” din legislație va fi înlocuită cu sintagma ”funcționari publici cu statut special din cadrul sistemului administrației penitenciare”.

Autorii proiectului propun introducerea unor amendamente pentru eficientizarea procesului de evoluție în carieră a funcționarilor din cadrul sistemului administrației penitenciare și crearea unor oportunități motivaționale pentru recrutarea și menținerea personalului calificat și competent. Urmează a fi consolidată poziția de ”specialist principal” în cadrul sistemului administrației penitenciare, va fi uniformizat gradul de remunerare a funcției respective în toate autoritățile și va fi introdusă poziția de ”specialist superior” pentru a asigura ca mecanismul motivațional de evoluție în carieră să fie unul eficient și diversificat.

Totodată, vor fi modificate denumirile gradelor speciale ale funcționarilor publici din cadrul sistemului administrației penitenciare. Va exista următoarea ierarhie: chestor de justiție, comisar-șef de justiție, comisar-principal de justiție, comisar de justiție, inspector principal de justiție, inspector superior de justiție, inspector de justiție, agent-șef principal de justiție, agent-șef de justiție, agent-șef adjunct de justiție, agent principal de justiție, agent superior de justiție.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Legislativului în lectură finală.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților