[ X ]
[ X ]
[ X ]
„PE SCURT”: „Trebuie să ne oprim din bocetul cotidian, să ne restartăm motivațional”. Ce planuri mărețe are Ion Ștefăniță
20 Februarie

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii, consilierul municipal, Ion Ștefăniță, a dat răspunsuri la 20 de întrebări provocatoare, în cadrul noului proiect CURENTUL – „PE SCURT”.

1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Fericirea absolută pentru mine este să fii în plină sănătate, atunci când te trezești dis de dimineață și faci maximum posibil pentru ați realiza obiectivele fixate atât pe plan profesional ( domeniul de activitate), cât și pe plan personal (să ai o familie la fel de sănătoasă, copii sănătoși, cu o relație bazată pe dragoste reciprocă și respect).

2. Ce vă provoacă groază? La moment, dacă e să fac referință la situația din RM, încă din 2010, când am fost prezent foarte mult în teritoriu, prin satele Moldovei, văzând case pustii cu sutele, acest lucru mi-a lăsat un sentiment de tristețe, hemoragia populației, cei 116 cetățeni care pleacă zilnic din această țară, cu gândul de a nu se mai întoarce, prin această realitate mi-am făcut o concluzie că suntem prin – satele pustii ale Moldovei.

3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? Te simți bine în Moldova, acolo unde mai întâlnești oameni gospodari și de omenie, pozitivi și motivați să nu cedeze, să-și realizeze scopurile fixate, mă simt bine atunci când discut cu Anatolie Botnaru, din satul Butuceni, dialogând cu el, te restartezi motivațional și spui că nu este totul pierdut, că se poate de schimbat lucrurile spre bine în această țărișoară. Mă simt bine în Moldova , atunci când ești înțeles , dar și susținut prin ceea ce îți dorești să realizezi fie pe domeniul de activitate de bază, fie pentru orașul care te-ai născut.

4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? Mama – spiritul curățeniei care trebuie să domine într-o casă, „o streamță să nu văd pe jos, curățenie să fie peste tot, de la poartă până-n casă, măturat, spălat, aranjat“. Tata – corectitudine, să fii corect în raport cu oamenii care te înconjoară.

5. Vin sau ceva mai tare? Desigur produsul autohton – vinul nostru va salva Moldova, dacă noi vom salva această ramură a agriculturii moldave, vinăriile noastre sunt un fel de – Zid Chinezesc, el este valoarea economică care poate scoate această țărișoară din criza pe care o trăim.

6. În ce situații mințiți? Consider că adevărul iese la suprafață fie el mai devreme sau mai târziu, dar adevărul va fi cunoscut, respectiv rămân sincer în dialog în toate cercurile de comunicare, familie, lucru, societate.

7. Care este cea mai importantă realizare personală? Cred că investițiile în educația personală pe care le-am făcut, de la Școala Medie din Leova, unde au fost puse bazele, studiile la facultatea de istorie, facultatea de drept, mastere specializate, și stagii în diverse țări ale lumii. La fel o realizare importantă a vieții mele este – celula sănătoasă a societății – familia cu o soție pe care o iubesc și copii care s-au născut prin această iubire.

8. Ce v-ar determina să vă schimbați cariera? Atât timp, cât îmi place acest domeniu în care activez, de 18 ani sunt interesat de patrimoniul cultural al țării, sunt anumite scopuri și obiective fixate, care nu pot fi neglijate. Doar o sănătate precară, poate să mă facă să-mi revăd parcursul, în rest rămân fixat pe același traseu, nu poți schimba domeniul, când ai depus un efort enorm, în timp, ca să schimbi lucrurile spre bine în ceea ce faci. Chiar dacă îți schimbi anumite statute de funcții – domeniul rămâne același, respectiv trebuie să fie o continuitate pe scopurile fixate anterior.

9. Politica este… cum spunea fostul meu decan de la facultatea de istorie, în anul 2002, – politica este murdară.

10. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Rateul țării noastre este pierderea celor mai buni specialiști, profesioniștii nu au fost valorificați apreciați, respectiv toate domeniile: de la medicină la economie, de la educație la cultură, noi am pierdut foarte mult din creierul acestei țări. Deci ne întoarcem la întrebarea de mai sus, la hemoragia populației sănătoase și care era motivată să lucreze pentru satul său, orașul sau, țara sa, dar cu regret Moldova prin cei care au administrat această țară a ratat aceste puncte forte pe care le-a avut.

11. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? Mda, un scenariul bine pus la punct, realizat, dirijat exact așa cum a fost conceput după cortina politică moldovenească.

12. Suntem o națiune îngenuncheată? Da, cred că trebuie să fim mai verticali, să privim în retrospectiva istorică, să ne mai studiem istoria lui Ștefan cel Mare, și să mai lăsam deoparte zicala – capul plecat, sabia nu taie. Trebuie să ne oprim din bocetul cotidian, să ne restartăm motivațional să comunicăm constructiv atât pe intern, cât și la nivel internațional, și cu o politică pragmatică să restabilim relațiile de respect reciproc care vine spre o bunăstare și progres al acestei națiuni.

13. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Cel mai optimist scenariu – când fiecare își va face lucrul său la locul de muncă, prin randament de muncă zi de zi – putem face ca țărișoara noastră să fie o mică Elveție, aici în Europa de Est. Totul este posibil, totul începe de la fiecare din noi. Dacă vom trece de la inacțiune la acțiune, dacă fiecare din noi va acționa prin agende fixate, progresul este asigurat. Rămas acasă, în țară – vreau să cred doar în acest scenariu, cel optimist.

14. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Nu a fost dorită – nici la Chișinău, nici la București, au fost doar declarații, atât în anii 90, cât și acum în anul centenarului – 2018.

15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? Cei care au împărțit sferele de influență, toți știu ziua de 23 august 1939, acest pact semnat, a dat consecințe dezastruoase pentru omenire, milioane de vieți omenești pierdute între 1939 până pe 8-9 mai 1945. Au împărțit, au îngropat, au distrus, au înfometat, au deportat, etc., acești subiecți care au provocat genocid rămân și se fac vinovați prin fiecare pact și tratat semnat.

16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte… Puternic (Forbes), longeviv, abil.

17. Dacă aș întoarce timpul înapoi… …aș aprecia și aș consolida profesioniștii, patrioții și pe cei motivați să rămânem acasă și să ne facem ordine în casă – țărișoara noastră Moldova, merită un parcurs, în care prioritate va fi cetățeanul, susținut la el acasă, aș investi mai mult în educație – ne dorim un viitor al acestei țări, investește în cercetare și educație. Ne dorim o societate sănătoasă – trebuie să investim în fiecare soră medicală, medic. Ne dorim un progres și o armonie în societate – trebuie să investim în cultură – societatea trebuie culturalizată – să susținem artele, să investim mai mult în patrimoniul cultural al țării, este un potențial nevalorificat, dar care dă șanse acestei țări să renască prin istoria pe care am moștenit-o prin aceste straturi culturale.

18. Ce atitudine aveți față de minoritățile sexuale? O consider o abatere de la normal, iar chiar dacă cu toții știm că ei există, prefer să tolerez acest lucru, atât cât această abatere se manifestă în spațiul lor intim, dar nu sunt de acord pe aceste manifestații și propagandă publică care se face în ultimii ani. Să nu facem multă filozofie – de la geneză a fost bărbatul și femeia – celula sănătoasă a societății.

19. Credeți în Dumnezeu? Cred și sunt sigur că această supra putere le vede pe toate. În parcursul vieții mele, toate sau realizat cu puterea lui, atunci când mi-a fost mai greu, m-a ajutat, atunci când eram înfometat – mi-a dat o pâine, atunci când te păzește un pericol m-a apărat. Respectiv mi-a trimis în cale doar oameni cu credință și de omenie. Cât privește de cât religios sunt, pot să vă spun că nu țin posturi, mănânc și beau ce ne dă Dumnezeu, iar postul fiecăruia consider că trebuie să se manifeste prin acțiunea sinceră și pozitivă care trebuie să fie cotidian, în fiecare zi să fim cu gândul doar la fapte bune. Nu merg la biserică atunci când merg toți, merg atunci când îmi spune sufletul, plus pentru mine un locaș sfânt este în orice loc sub acest cer, loc de rugăciune poate fi oriunde, acasă, în drum spre serviciu, dar și în lăcașurile bisericilor și mănăstirilor unde se slujește cu multă credință.

20. Сe nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Îmi doresc multe, să am acea putere de convingere de a uni mai mulți oamenii în jurul unor proiecte frumoase ce pot fi realizate la noi acasă, în țărișoara noastră. Îmi doresc să pot convinge acei factori de decizie, care decid bugete, să susțină cetățenii motivați de a investi în patrimoniul cultural – conace, care azi sunt în ruină, dar mâine ele pot fi locuri de atracție turistică la nivel național și internațional. Îmi doresc să dezvolt foarte mult acel brand – Moldova Subterană – cu straturile culturale subterane de la Cahul, Leova, Hâncești, Chișinău. Îmi doresc foarte mult să demarăm proiectul cu reabilitarea, restaurarea fostelor mori de vânt din Basarabia și crearea acelui traseu turistic mulinologic. Îmi doresc foarte mult ca brand-ul – Chișinăul de seara, orașul luminilor, împreună cu echipa cunoscutului arhitect francez Alain Guilhot Lumiere, împreună cu platforma Design Cafe Club, să facem ca Chișinăul să fie parte din rețeaua orașelor lumină, prin lumină să punem în valoare patrimoniul arhitectural al Chișinăului, iar în perspectivă să avem și un Festival al Luminilor așa cum le vedem la Lyon, Londra, etc. Alte proiecte, care pot deveni o realitate, sunt toate cele fixate în agenda mea de zi de zi – un parc reabilitat, iluminat pentru orașul în care m-am născut, Leova. Un turn de apă, din Drochia, azi abandonat, dar care mâine poate fi un muzeu al orașului și un Centru de informare turistică. Minunat ar fi dacă îmi va reuși să fortificăm noua Agenție municipală pentru patrimoniu și turism, în inima Centrului Istoric al Chișinăului. Sunt multe proiecte, în acțiune, dar și multe ce urmează a fi realizate, toate pot deveni o realitate, atât dacă va fi sănătate, echipe motivate, profesioniste.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților