[ X ]
„PE SCURT”: „După primul protest m-a sunat mama, plângea. Mi-a spus să…”. Sfatul primit de un tânăr politician din Platforma DA
15 Februarie

În cadrul noului proiect CURENTUL – „PE SCURT” – persoanele publice din țara noastră sunt invitate să răspundă pe scurt la 20 de întrebări provocatoare. Primul protagonist al proiectului este Dinu Plîngău, președintele aripii de tineret al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”.

1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? La întrebarea asta probabil doar filosofii ar putea răspunde. Sunt lucruri mărunte care mă fac fericit ca și pe fiecare dintre noi: oamenii dragi, o cafea, un film bun, un meci de fotbal.

2. Ce vă provoacă groază? Mă tem să dezamăgesc, să greșesc.

3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? Când eram copil. Am avut o copilărie frumoasă. Din păcate, tot mai puțini copii din Moldova prind să petreacă timpul așa cum o făcea generația mea sau cea din urmă.

4. Politica este… o activitate necesară, murdară și grea doar din cauza că unii oameni o confundă cu o afacere în Moldova.

5. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? La câte au fost, e greu să-i dai o prioritate unuia. Cu siguranță, toate au fost din cauza că noi nu am putut forma o elită politică, culturală, combativă, care nu s-ar fi vândut atât de ușor sau care nu ar fi acceptat sărăcia majorității.

6. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? După primul protest m-a sunat mama, plângea. Mi-a spus să lupt. Îi era frică și știu că nu a dormit vreo câteva nopți. Peste câteva zile am aflat că am avut ,,oaspeți” nepoftiți acasă și că mama a fost la spital. Am plecat la Edineț să o văd, eram gata să refuz. Ea m-a certat că m-am băgat în aventuri periculoase, m-a îndemnat să mă întorc la Chișinău imediat, să învăț, să termin universitatea și să LUPT. Am un mare noroc de ea.

7. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? A fost o revoltă sinceră a tinerilor, a pedagogilor, a unor oameni care au dorit schimbări spre bine. Ce a urmat după, sunt niște crime împotriva acelor tineri, crime care au afectat toată societatea și au contaminat-o de frică și euforie falsă, folosită de unii oameni ca răspuns la toate problemele ce apăreau.

8. Ce v-ar determina să vă schimbați cariera? Nu există nici un impediment să nu o fac în cazul în care voi înțelege că pot face mai bine față într-un alt domeniu. Până atunci, sunt jurist, activist, politician. Nu aș recomanda nimănui să se țină cu dinții de ceva, mai ales unor politicieni.

9. Vin sau ceva mai tare? Bere.

10. Suntem o națiune îngenuncheată? În primul rând, fiecare decide pentru el cum să trăiască, în genunchi sau în picioare. Noi am trecut prin multe greutăți. Din păcate, o mare parte din populația Republicii Moldova este îngenuncheată sau forțată să plece. O altă parte a societății, colegii mei de baricade și rezistență sunt liberi și în picioare, chiar dacă sunt loviți foarte dur.

11. Dacă aș întoarce timpul înapoi, aș face ceea ce am făcut, dar mult mai bine.

12. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Optimismul poate să nu aibă limite. Un început perfect ar fi ca opoziția reală să câștige alegerile din 2018.

13. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? Nu cred că disprețuiesc pe cineva, mai degrabă condamn niște acțiuni care au dus la distrugerea multor vieți. E ușor să judeci trecutul, e mult mai greu să schimbi prezentul.

14. Care este cea mai importantă realizare personală? Nu-mi este rușine de ceea ce sunt și de oamenii pe care-i am alături ca prieteni și colegi.

15. În ce situații mințiți? Când mă întreabă cineva dacă sunt bine, răspunsul mereu va fi ,,da”.

16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte…? Putin este un tiran carismatic și isteț ca și marea majoritate a tiranilor.

17. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Despre asta putem scrie cărți. Până astăzi am auzit și am citit zeci de teorii. Adevărul este că istoria trebuie adusă la cunoștința largă de către oamenii de știință care sunt în drept s-o facă și nu de mine.

18. Credeți în Dumnezeu? Cred în Dumnezeu, am citit biblia, mă strădui să trăiesc corect. Trebuie să recunosc că merg la biserică foarte rar și nu din cauza că mi-ar fi credința slabă, ci din cauza unor preoți care discreditează prin fapte credința mea și a multor oameni.

19. Ce eveniment important va avea loc în noiembrie 2018? Anul 2018 va fi un an plin de evenimente politice. E anul unor alegeri foarte importante pentru Republica Moldova, dar și anul centenarului pentru toți românii.

20. Сe nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Aș vrea să învăț franceza și să merg la spectacolul Notre Dame de Paris.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților