Deputatul socialist, Grigorie Novac, a răspuns la 20 de întrebări provocatoare în cadrul, în cadrul noului proiect CURENTUL – „PE SCURT”.
1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Nu cred că fericirea are un concept, o formulă sau o definiție, fiecare din noi o vede în felul său, iar eu obișnuiesc să spun că fericirea iubește liniștea. Prea complicată temă pentru un interviu.
2. Ce vă provoacă groază? De fapt, eu nu sunt persoana care să am frică de ceva anume, am frică de unul Dumnezeu. Totuși, faptul că timpul trece foarte repede, mă îngrozește.
3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? Eu cred că această întrebare poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Faptul că nu am emigrat în altă țară, așa cum o fac sute de mii de conaționali de-ai noștri, deja prezumă de la sine că mă simt bine în țara în care m-am născut, am crescut, unde mi-am petrecut copilăria, am făcut studiile și în care muncesc. Dacă să privim din punctul de vedere a sferei sociale, economice și, în general, a fiecărei sfere în parte, cred că eu, de rând cu fiecare cetățean al Republicii Moldova, nu m-am simțit bine niciodată.
4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? Cu siguranță, părinții au fost și sunt cei care mereu au fost aproape de mine cu sufletul și cu gândul. Fiind încă elev la liceu, tatăl meu îmi spunea: „Tot ceea ce vei face și cum vei face pe viitor, depinde de cunoștințele și educația pe care o vei avea. Educația o vei primi de la noi, iar cunoștințele la facultate. Să nu renunți la studii pentru nimic în lume, deoarece pe celelalte o să dovedești să le faci, dar facultatea trebuie să o faci la timp”. Și cred că a avut dreptate. Timpul a arătat că anume așa și este. Eu zic că acest sfat este unul din multe altele, dar cred că e cel mai important.
5. Vin sau ceva mai tare? Vinul (de casă).
6. În ce situații mințiți? Nu sunt omul care minte, însă uneori situația impune. Spre exemplu: sunt situații când spui că nu cunoști nimic despre o anumită situație, adică eviți răspunsul pentru a nu înrăutăți situația. În esență, este o situație când eviți să te implici.
7. Care este cea mai importantă realizare personală? Cred că cea mai importantă realizare urmează.
8. Ce v-ar determina să vă schimbați cariera? Nu am planuri în general de a schimba cariera, însă sunt persoana care nu se teme de noi provocări. Mi-aș schimba cariera în situația în care aș ști că pot face mai mult pentru această țară, pentru a fi mult mai util și pentru a îndrepta cunoștințele mele în albia în care este mai mult nevoie de ele.
9. Politica este… consecvență în promisiuni și acțiuni, pentru o guvernare echilibrată și eficientă. Cu regret, în Republica Moldova (în deosebi în ultimii ani) politica se asociază cu tot ceea ce este murdar, antisocial, corupție, etc..
10. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Republica Moldova a ratat o șansă enormă de a valorifica pe deplin toată averea moștenită în urma destrămării Uniunii Sovietice. Fiind o țară independentă, cu o infrastructură dezvoltată, uzine, fabrici, complexe de creștere a animalelor, utilaj, mii de unități de tehnică agricolă și multe altele, urma doar să valorifice acest potențial pentru a porni valul economic al țării, iar pe parcurs, să-l modernizeze. Cu regret, autoritățile din perioada menționată, au luat o direcție greșită și au mers pe formula distrugerii acestui potențial, au împărțit în bucățele mici, au început privatizări dubioase etc.. Cred că anume cele menționate de mine mai sus, constituie cel mai mare rateu.
11. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? Cred că a fost o tentativă de lovitură de Stat.
12. Suntem o națiune îngenuncheată? Eu zic că sună prea dur întrebarea. Răspunsul meu ar fi că suntem o națiune cu valoare, avem țară, istorie, limbă, cultură și tradiții pe care nu le poți întâlni în altă parte. Cineva încearcă să ne îngenuncheze, dar fără succes.
13. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Cel mai real scenariu, ar fi schimbarea clasei politice.
14. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Deoarece au evitat să facă o greșeală istorică. În esență, clasa politică de atunci a dat dovadă că poate evita escaladarea unui conflict.
15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? Cred că Adolf Hitler este în fruntea clasamentului de rând cu adepții și aliații săi.
16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte… Înțelept, puternic, încrezut.
17. Dacă aș întoarce timpul înapoi… nu aș face unele greșeli.
18. Credeți în Dumnezeu? Da.
19. Ce eveniment important va avea loc în noiembrie 2018? Cred că cel mai important eveniment politic al anului, alegerile parlamentare ordinare.
20. Ce nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Secret…
Dumitru Garcaliuc