[ X ]
[ X ]
[ X ]
„PE SCURT”: Ce nu a reușit să facă în 2017 purtătorul de cuvânt al PDM, dar sigur o va face în 2018!
19 Februarie

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, a dat răspunsuri la 20 de întrebări provocatoare, în cadrul noului proiect CURENTUL – „PE SCURT”. Află când este nevoit să mintă politicianul, cine au făcut cea mai mare ratare din istoria Republicii Moldova, de ce nu s-a făcut Unirea în ’90 și multe alte curiozități și detalii necunoscute din viața sa.

1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Nu știu dacă există „fericire absolută”, dar dacă ar exista, cred că ea poate fi apreciată doar ulterior, în condițiile în care conștientizezi faptul că te-ai simțit foarte bine și în siguranță anterior.

2. Ce vă provoacă groază? Prezența unei situații critice, atunci când de tine nu depinde nimic și îți revine doar rolul de statist – să accepți efectele și consecințele.

3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? Atunci când cei apropiați, inclusiv prietenii de copilărie erau pe loc, în așa fel, eram sigur de faptul că în orice situație este cineva care te va susține într-un moment dificil.

4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? Fă-ți lucrul corect și calitativ, oricare ar fi acesta, iar efectele se vor produce inevitabil, astfel va veni și rezultatul – culegerea roadei eforturilor depuse.

5. Vin sau ceva mai tare? Eu cunosc bine regulile protocolare – ce și cu ce se consumă, de aceea totul depinde de situație și de moment. În orice caz, accept doar un produs calitativ.

6. În ce situații mințiți? De regulă nu mint, chiar dacă uneori ar putea aduce anumite beneficii de moment, din simplul motiv că adevărul odată și odată va ieși la suprafață. Totuși, în unele situații, în care dorești să creezi o zonă de confort celor dragi, admit că un asemenea comportament ar putea fi benefic, chiar dacă ar fi de scurtă durată.

7. Care este cea mai importantă realizare personală? Nu aș dori, dar nici nu aș putea menționa careva realizare, pe care aș considera-o drept cea mai importantă, dat fiind, că doar prin intermediul realizărilor mici, dar consecutive, mi-au permis să ating anumite obiective și să realizez proiectele propuse.

8. Ce v-ar determina să vă schimbați cariera? Atractivitatea și conștientizarea faptului că astfel aș influența pozitiv domeniul/direcția în care aș accepta să activez.

9. Politica este… realizarea imposibilului prin intermediul negocierilor și consultărilor în interesul cetățeanului. Nu sunt de acord cu afirmația că politica este un lucru murdar, mai degrabă ea devine așa, atunci când este făcută de oameni murdari. Totul depinde de societatea respectivă și de personalități, care, trebuie să recunoaștem, deseori refuză să se implice în acest joc din diverse motive.

10. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Clasa politică din anii ’90, care nu a fost capabilă să conducă un stat. Cu regret, spre deosebire de alte țări, Republica Moldova nu a avut „șansa” să aibă un grup restrâns de personalități, care și-ar fi asumat rolul de „elită” a societății.

11. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? Indiferent de teoriile conspirative existente, consider că a fost o reacție adecvată a tineretului la acea perioadă de stagnare timp de mai mulți ani. În epoca tehnologiilor informaționale este imposibil să fii un stat izolat. Când au început manifestările din 7 aprilie 2009, mi-am amintit de evenimentele din Paris din 1968, ceea ce a dus la reforme profunde în societatea franceză.

12. Suntem o națiune îngenuncheată? Nu aș accepta o asemenea afirmație, mai degrabă am fost conduși de persoane ce acceptă să fie îngenunchiați. Fiecare din regimurile impuse timp de decenii, a avut drept scop eliminarea „elitei” societății moldovenești, de aici și rezultatul firesc, cu regret.

13. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Consolidarea societății moldovenești în jurul unei idei „naționale” după exemplul altor state, cum ar fi Elveția, Belgia etc., ceea ce va permite să ne asigurăm o cale clară de dezvoltare. Iar mediul în care este posibilă o asemenea realizare, evident că este Uniunea Europeană.

14. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Din simplul motiv că la acea vreme nivelul de trai în Republica Moldova încă era mai ridicat comparativ cu cel din România. În plus, să nu uităm, că spre deosebire de Republica Democrată Germană, deseori adusă ca exemplu, care era un stat omogen din punct de vedere al criteriului etnic, Republica Moldova reprezenta și reprezintă un conglomerat de naționalități.

15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), cert este că mai mare tiran nu a existat și nici nu poate exista!

16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte… Lider autoritar, nemulțumit de faptul că nu a fost acceptat ca egal de „elita” politică mondială.

17. Dacă aș întoarce timpul înapoi… nu regret nicicând pentru ceea ce am făcut în viață, dat fiind că altfel nu aș fi fost cel ce sunt la moment. În plus, din copilărie cunosc fraza „în istorie nu există cuvântul dacă…”.

18. Credeți în Dumnezeu? Da, doar că prefer să merg în lăcașurile sfinte, inclusiv ortodoxe, catolice și protestante, singur, în afara sărbătorilor și fără a face publicitate.

19. Ce eveniment important va avea loc în noiembrie 2018? Dacă vă referiți din punct de vedere al politicii moldovenești, atunci evident că este vorba despre alegerile parlamentare din Republica Moldova. Dacă mă întrebați în calitate de expert în drept internațional – atunci 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial (11.11.1918). Iar dacă acceptăm și luna decembrie, atunci trebuie să numesc și aniversarea a 100 de ani de la evenimentul de la Alba Iulia din 01.12.1918, cunoscut sub denumirea de „Marea Unire”.

20. Сe nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Nu am reușit să scot la tipar monografia, care este și tematica tezei de doctor habilitat, ceea ce sper foarte mult să reușesc în acest an, chiar dacă va fi un an plin de activități și evenimente.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților