Corina Fusu, fostul ministru al Educației, a dat răspunsuri la 20 de întrebări provocatoare în cadrul proiectului CURENTUL – „PE SCURT”.
1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Viața îți oferă mereu clipe de fericire, pe care trebuie doar să le prinzi. A fi fericit înseamnă să iubești viața, să te poți bucura în fiecare dimineață de răsăritul soarelui și de natură în toate formele ei.
2. Ce vă provoacă groază? Agresivitatea verbală sau fizică, înjosirea omului de către semenii săi, luarea în derâdere a celor sfinte pentru fiecare.
3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? În copilărie m-am simțit bine, alături de buneii mei, Ilie și Natalia, din satul Rediu-Mare. Mi se rupea pieptul de fericire alergând prin râpa satului, sau atunci când mergeam cu bunelul la stână. M-am simțit bine când lucram la Televiziunea Publică, la programul „Tele-matinal”, în anii deșteptării noastre naționale, și le spuneam telespectatorilor „Bună dimineața!”. În fiecare dimineață, la Radio și Televiziune era intonat imnul RM „Deșteaptă-te Române!”.
4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? Părinții mi-au vegheat întotdeauna pașii și au fost alături de mine. Ei sunt arhitecții mei genetici și spirituali. Să nu-mi trădez neamul și pe mine însămi, este esența educației mamei și a tatei.
5. Vin sau ceva mai tare? Prefer vinul sec de calitate.
6. Aţi regretat vreodată că aţi „făcut pasul în politică”? Am mers în politică la îndemnul doamnei Josette Durieux, raportor pentru Republica Moldova la Consiliul Europei la începutul anilor 2000. Am acceptat să ader la Partidul Liberal la invitația tinerilor liberali și a lui Dorin Chirtoacă. Am făcut acest pas deplin conștientă de faptul că, doar în așa fel, poți schimba lucrurile în bine și nu regret.
7. Care este cea mai importantă realizare personală? Copiii mei.
8. În ce situații mințiți? Minciuna este otrăvitoare în orice caz. În unele cazuri tăcerea e mai dulce ca mierea.
9. Politica este… arta posibilului, arta de a negocia. Politica este un domeniu foarte interesant, pe care trebuie să-l profesezi în interesul cetățenilor.
10. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Republica Moldova a ratat Unirea cu România la începutul anilor 1990 si aderarea la UE la începutul anilor 2000, odată cu țările Baltice.
11. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? Pe 7 aprilie 2009 s-a produs revolta tinerilor împotriva dictaturii comuniste. A fost o acțiune de mare curaj, pentru Libertate și Democrație, călcată în picioare de către autoritățile moldovenești.
12. Suntem o națiune îngenuncheată? Suntem parte a națiunii române. Doar conștientizând pe deplin identitatea noastră românească vom reveni la normalitate.
13. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Unirea cu Țara-Mamă, România.
14. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Nu s-a dorit.
15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? De ce? Lenin este personalitatea istorică odioasă care a adus daune incomensurabile civilizației europene și poporului rus în primul rând.
16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte… Egocentrist, despotic, perfid.
17. Dacă aș întoarce timpul înapoi… aș lua-o de la început.
18. Credeți în Dumnezeu? Sunteți religioasă? Cred în Dumnezeu, în echilibru, în bunul simț.
19. Ce atitudine aveți față de minoritățile sexuale? Toleranță.
20. Ce nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Să ne vedem neamul românesc reîntregit.
Dumitru Garcaliuc