Pe cazul tragicului accident care s-a produs sâmbătă, Primăria Chișinău a pornit o anchetă internă. Despre aceasta a anunțat primarul Ion Ceban, informează CURENTUL.
„Am luat decizia ca Șeful Spații verzi să fie suspendat din funcție pe perioada anchetei.
În termen de trei zile să fie prezentat un raport pe caz.
Niciun copac nu este defrișat, nicio creangă nu este curațată de echipa de la Spații Verzi până ce nu este obținută autorizația de mediu, nu avem dreptul”, a menționat edilul.
Ion Ceban a adresat rugamintea Agenției de Mediu ca împreună cu echipa Primăriei „să facem front comun ca să depistăm toți arborii și imediat să avem susținerea specialiștilor de la mediu pentru a interveni prompt.”
„Sunt foarte multe solicitări depuse astăzi la Agenția de Mediu, ROG în regim prioritar să fie examinate.
Sunt mii de copaci în oraș care necesită urgent a fi defrișați și chiar dacă acești copaci la prima vedere par să fie sănătoși, unele crengi trebuie imediat înlăturate, deoarece în urma vânturilor puternice cum au avut loc vineri seara când au fost doborâți mai mulți copaci și crengi, se pot întâmpla tragedii.
Cu astfel de probleme se confruntă toate Administrațiile Publice Locale din țară”, a spus primarul.
Totodată, potrivit spuselor sale, echipe specializate, în fiecare sectoare vor analiza suplimentar minuțios, în primul rând ogrăzile grădinițelor și școlilor, instituțiilor sociale, în curți, zone verzi, străzi și trotuare.
„Anul trecut, 2021 de către Spații Verzi au fost efectuate lucrări în teren și anume
– 9885 de arbori au fost curățați
– 5345 de arbori au fost defrișați
Doar pentru perioada ianuarie – mai 2022, către Agenția de Mediu, Spații Verzi a înaintat pentru a obține autorizații și anume
– Acte fitosanitare – 258 întocmite
– Arbori propuși pentru curățare – 3066 – 2288 au fost autorizați
– Arbori pentru defrișare – 620 – 242 au fost autorizați
Ceea ce avem în prezent.
Dacă arborii au fost identificați că trebuie defrișați și timp de o lună, 2, 3 luni când vine autorizația, acești arbori riscă să se prăbușească.
Dacă vrem să avem un oraș verde în continuare, e nevoie de curățat imediată și defrișat arboriii bătrâni și înlocuirea acestora cu alții tineri, așa cum am făcut în ultimii ani.
Deoarece astăzi există reticiențe ca unii plopi bătrâni să fie defrișați, chiar și de pe străzile 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun, Parcul Dumitru Rîșcanu unde am început lucrările ample de reparații a strazilor, unii copaci riscă să se prăbușească dacă nu intervenim imediat și sunt periculoși pentru sănătate.
Iată de ce, chem la conlucrare și sper să avem o colaborare mai productivă în continuare”, a mai comunicat Ion Ceban.
Amintim că, sâmbătă, în Parcul „Alunelul”, un copil de 2 ani a decedat, după ce a fost lovit de o creangă ce s-a prăbușit dintr-un copac.