Conform recomandărilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pentru reglementarea activitățiiîin apicultură, subdiviziunile teritoriale au instituit comisii raionale de evaluare a reviziei de toamnă în ramura nominalizată la prisăcile din teritoriu republicii dispuse iernatului apicol 2017-2018, transmite CURENTUL.
În total, pe republiăc, la 01.10.2017 ,din 6 117 stupine paşaportizate, cu 194 273 familii, au fost supuse evaluării 3 930 de stupine cu un numar de 160 995 stupuri de albine alcătuind 64 procente din ele, sau 83 la sută din numărul de familii înregistrate, evident fiind verificate albinăriile cu un număr mai mare de familii. În timpul estimării au fost întocmite acte de control cu examinarea situaţiei în domeniu, înaintaţi termeni de lichidare a neajunsurilor depistate.
În rezultatul evaluării situaţiei în teritoriu, s-a constatat că majoritatea relativă a stupinilor de albine sunt amplasate corespunzător cerinţelor actuale, indestulate cu o cantitate suficienta de hrană pentru perioada rece a anului şi pregatite către iernat. Starea albinelor este satisfăcătoare-bună.Deţinătorii de stupine au aplicat măsuri concrete de protecţie împotriva maladiilor infecţioase şi parazitare în apicultură.
De menţionat, că productivitatea de miere colectată în perioada respectivă în mijlociu pe republică de la o familie constitue 25 kg, cu 3 kg mai mult decât în perioada anului 2016. Conform informaţiei prealabile colectate din teritoriu, pe parcursul perioadei apicole 2017 producerea mierii de albine în republică constituie circa 5 mii tone.
În perioada apicolă respectivă în raioanele republicii nu au fost înregistrate cazuri de mortalităţi în masă.
Cât priveşte doleanţele repetate a apicultorilor: în primul rând crearea ma multor emisiuni televizate specializate cu specialişti calificaţi locali cât şi străini, crearea unor broşuri simple, cu sfaturi clare şi utile atât pentru începători cât şi pentru cei cu experienţă bogată în această ramură, organizarea seminarelor cu scopul informării apicultorilor a inovaţiilor în domeniu, acordarea subvenţiilor în apicultură, lărgirea orizontului pieţii externe pentru realizarea produselor şi subprodusele obţinute, crearea punctelor de colectare a mierii etc..
Cristina Parfeni