[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM şi PSD România au semnat astăzi un Acord de colaborare pentru a consolida relațiile între formațiuni și țări
19 Mai

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip se află astăzi într-o vizită de lucru la Bucureşti, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu preşedintele Partidului Social Democrat din România, Marcel Ciolacu, iar după aceasta au făcut declarații de presă, informează CURENTUL.

Liderul democrat a mulţumit Bucureştiului pentru suportul constant acordat ţării noastre, menţionând că România mereu a fost un avocat, un prieten şi un partener în parcursul european al ţării noastre. România este principalul nostru partener comercial, dar, şi mai important este că, ne leagă istoria, cultura, limba şi valorile.

Pavel Filip a amintit în context despre ajutorul acordat de România acum 3 ani, când se afla în fruntea Guvernului: împrumutul de 150 mln. de euro, dar şi despre alte ajutoare umanitare oferite atunci, dar şi acum, în special donaţiile de vaccin şi suportul în lupta împotriva COVID-19. Liderul democrat a menţionat că în perioada în care PDM şi PSD au fost la guvernare în cele două ţări, ţările noastre s-au apropiat mai mult ca niciodată. Şi asta se datorează unei abordări simple şi pragmatice.

„Am decis să lăsăm faptele să vorbească pentru noi. Să asigurăm interconectarea infrastructurii pe ambele maluri. Am lansat mai multe proiecte, care urmau să integreze sistemele pe transport, comunicaţii, mediu, securitate, educaţie şi cultură şi să apropie şi mai mult ţările noastre”, a declarat liderul democrat.

Toate aceste proiecte frumoase, cu beneficii clare pentru cetăţenii noştri au fost posibile pentru că la guvernare atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti, au fost politicieni responsabili, care au pus mai întâi de toate interesele celor 2 state. Pentru a consolida şi mai mult relaţiile dintre cele 2 formaţiuni, şi, prin urmare, între ţările noastre, PDM şi PSD România au semnat astăzi un Acord de colaborare. „Am parcurs şi Planul de ţară al PDM, unica formaţiune politică care are un plan naţional structurat, proeuropean. O să vă susţinem în acest proiect european, dar mai ales vom susţine parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Între proiectele realizate în timpul guvernării PDM şi PSD se numără: crearea unui spaţiu comun de comunicare, ca cetăţenii noştri că poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming, construcţia „Autostrăzii Unirii” – autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, dar şi a unei linii de cale ferată cu ecartament european, astfel încât drumul spre Europa să fie mai scurt şi mai uşor. Acum câţiva ani, gazoductul Iaşi-Ungheni a început să reducă din dependenţa ţării noastre de gazul rusesc. Urmează să înaintăm şi pe interconectarea pe energie electrică.

Un obiectiv pe care şi-l propune PDM în următorii 4 ani este controlul comun la frontieră. Pavel Filip s-a referit şi la infrastructura de educaţie şi cultură: microbuze şcolare, burse pentru studenţii basarabeni, renovarea a 1300 de grădiniţe, a Sălii cu Orgă şi a Teatrului Haşdeu de la Cahul.

„În aşa mod vedem noi apropierea celor două maluri ale Prutului: prin fapte, nu prin declaraţii. Prin proiecte concrete, prin interconectarea infrastructurii. Să oferim cetăţenilor noştri un spaţiu comun de comunicare, transport, securitate, un spaţiu comun de istorie, limbă, cultură, valori, aşa cum a fost şi este inclusiv din punct de vedere istoric. Avem acelaşi sânge. Şi asta nu ne-o poate lua nimeni niciodată”, a conchis Pavel Filip.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților