[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM răspunde Blocului ACUM: „Pentru oameni contează nu vorbele, dar faptele”
27 Februarie

Preşedintele PDM, Pavel Filip susține că „deputaţii Blocului ACUM continuă să facă ceea la ce se pricep mai bine: spectacol şi declaraţii goale”, informează CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Pavel Filip a acuzat ACUM că astăzi a venit cu o nouă declaraţie cu privire la necesitatea urgentării procesului de reintegrare a ţării, pe care au propus-o spre semnare.

„Declaraţia propusă spre adoptare e scrisă stângaci şi pe alocuri fără logică, fără să fie clar care este scopul acesteia. Am propus celor din Blocul ACUM să o redactăm puţin şi colegii din partid chiar s-au apucat să o facă. Fără a aştepta definitivarea documentului, colegii din Blocul ACUM au insistat să fie inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului. Este clar că deputaţii din Blocul ACUM nu dau doi bani pe veterani şi conflictul de pe Nistru şi sunt interesaţi doar de PR şi show”, a spus Pavel Filip.

Liderul democrat a menţionat că pentru oameni contează nu vorbele, dar faptele, iar potrivit lor, în perioada guvernării PDM au fost întreprinse o serie de măsuri concrete pentru protecţia veteranilor.

„Și anume:

A fost aprobat Planul „Memorie. Onoare. Respect”
A fost creat Consiliul naţional pentru problemele veteranilor de război.
A fost stabilită îndemnizaţia nominală de 500 lei văduvelor sau părinţilor persoanelor decorate post mortem cu Ordinul Republicii şi Ştefan cel Mare şi stabilit ajutorul material unic anual de 1000 lei. Suplimentar, pentru văduve a fost stabilită o alocaţie lunară de 250 lei, iar părinţilor o alocaţie lunară de 500 lei
Pentru invalizii de război din rândul militarilor în termen şi rezerviştilor. Am majorat pensia acestora de la 1 martie 2017 (3500 lei –gr. sever; 2500 lei – gr. Accentuat; 1500 lei – gr. mediu).
Sănătatea veteranilor. Spitalul Clinic al MSMPS a fost desemnat responsabil de tratamentul specializat al veteranilor de război. A fost asigurat dreptul veteranilor la bilete sanatoriale odată la 3 ani
Veteranilor li s-a acordat dreptul la privatizarea gratuită a spaţiului locativ
Copiii veteranilor de război au fost incluşi în lista beneficiarilor de bilete gratuite în taberele de odihnă.
La sfârşitul anul trecut, fracţiunea Partidului Democrat a venit cu iniţiativa de majorare a alocaţiei lunare pentru veterani de la 100 la 500 de lei.

Guvernul PDM a făcut lucruri concrete şi pentru oamenii din stânga Nistrului. Pe când cei care s-au aflat la guvernare jumătate de an de zile, nu au găsit timp nici măcar pentru o întâlnire cu veteranii şi nu au înţeles că reglementarea diferendului transnistrean, dar şi apropierea celor 2 maluri ale Nistrului se fac nu prin declaraţii, dar prin acţiuni concrete”, a enumerat democratul.

Potrivit lui, în timpul Guvernului democrat, pentru prima dată, Republica Moldova a reuşit să-şi controleze frontiera, pe segmentul transnistrean, prin lansarea, punctelor de control comun la frontieră.

„De asemenea, de la tribuna ONU am cerut retragerea trupelor străine de pe teritoriul ţării. Faptele sunt fapte. De aceea am decis împreună cu colegii din fracţiune să înaintăm, în loc de declaraţii, un amendament prin care veteranii din ţară să beneficieze de asigurare medicală gratuită. Proiectul este gata şi sper că se va bucura de sprijinul tuturor fracţiunilor parlamentare, inclusiv de fracţiunea scriitorilor de declaraţii. Acest amendament cu siguranţă le va fi mai de ajutor veteranilor decât orice declaraţie aprobată de Parlament. Partidul Democrat nu trebuie să demonstreze nimănui că nu a deviat de la valorile sale. PD rămâne un partid pro-european şi un partid care ţine la integritatea teritorială a ţării”, a conchis preşedintele PDM.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților