[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM propune ca Guvernul să fie abilitat cu dreptul de a reglementa tarifele la serviciile de diagnostic de laborator al infecției COVID-19 și la vaccinare
21 Octombrie

Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), șefia Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Ghenadie Buza, astăzi – în cadrul unui briefing de presă, a anunțat despre o inițiativă legislativă în contextul stării de urgență în sănătate, informează CURENTUL.

„Spre regret, în prezent, accesul la serviciile de diagnostic de laborator pentru depistarea virusului COVID-19 este limitat, inclusiv din cauza costului suportat de cetățeni pentru efectuarea testului. Costul acestuia se ridică la circa 800 de lei, câteodată și mai mult. În plus, oamenii sunt nevoiți să apeleze la serviciile respective în scop de diagnostic pentru tratament, cât și în cazul unor deplasări peste hotarele țării”, a susținut deputatul.

În același timp, Buza declară că, în condițiile de supraîncărcare a sistemului public de sănătate, alternativa oferită de sectorul privat trebuie să fie reglementată și accesibilă pacienților. Totodată, având în vedere că imunizarea populației devine o măsură actuală și eficientă pentru prevenirea primară a îmbolnăvirilor, inclusiv în condițiile în care infecția cu COVID-19 se poate suprapune cu gripa sezonieră, statul trebuie să reglementeze și formarea prețurilor la serviciile de vaccinare, care sunt în afara programului național de imunizare. Astfel, autoritățile trebuie să stabilească și să aplice mecanisme transparente și clare la formarea prețurilor la serviciile respective.

În acest fel, democratul susține că pentru a asigura protecția financiară a cetățenilor și a nu admite stabilirea unor prețuri mai mari la serviciile respective, deputații fracțiunii Partidului Democrat au venit cu inițiativa legislativă de modificare a Legii nr.69 din 2020. „Propunem ca, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, Guvernul să fie abilitat cu dreptul de a reglementa tarifele la serviciile de diagnostic de laborator al infecției COVID-19 și la serviciile de imunizare/vaccinare. Accesul populației la efectuarea testului de laborator privind infecția cu COVID-19 și la serviciile de vaccinare va crește, ceea ce va influența benefic asupra sănătății populației, dar și va asigura protecția financiară a cetățenilor”, a conchis șefia Comisiei parlamentare.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților