[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM, după prima discuție cu PSRM: Noi am venit cu un proiect – „Pentru o Moldovă europeană”
5 Martie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Democrat din Moldova (PDM) au avut, astăzi, prima rundă de discuții privind stabilirea unui parteneriat politic, informează CURENTUL.

Șeful fracțiunii democraților în Parlament, Dumitru Diacov a spus că a avut loc un prim schimb de păreri în ceea ce privește posibilitatea de conlucrare pentru a crea o coaliție de guvernare și a crea perspective pentru stabilizarea RM.

„Noi am venit cu un proiect – „Pentru o Moldovă europeană”, care înseamnă un angajament politic al PDM, și în baza acestui proiect o să discutăm în ce măsură noi putem să ne implicăm în coaliție. Este important ca noi să avem posibilitatea să aducem acea garanție și să punem punct multiplelor speculații, că uite RM deviază de la angajamentele sale europene. PDM în cazul în care acceptă ideea să intrăm în coaliție să fie garantul pentru RM că nu vom devia de pe cursul pornit acum 10 ani în urmă. Discuția a fost într-o atmosferă prietenoasă. Nu am discutat instituții concrete, am discutat direcții de activitate. Prioritatea noastă este ca noi să putem să ne implicăm în acele sectoare care privesc relațiile noastre cu partenerii externi, UE. O să vedem cum o să decurgă”, a spus Diacov.

La rândul său, deputatul socialist Vlad Batrîncea a spus că avut loc o primă parte a discuțiilor în ceea ce ține de principiile de organizare, de creare a acestei coaliții.

„Astăzi nu s-a discutat despre partajarea Ministerelor, am vorbit doar care poate fi baza unui acord eventual al acestei coaliții. Am propus colegilor din PDM ca la bază să fie luat Acordul PSRM cu Blocul ACUM. Al doilea Acord semnat în septembrie 2019. Considerăm că, acest Acord este unul destul de consistent și reflectă practic toate necesitățile de moment ale RM și, de fapt, reprezintă cetățenii RM. Acest acord, în cazul în care va fi semnat, de fapt va conține în mare parte prevederile semnate cu Blocul ACUM. De aceea, nu vedem nici o problemă ca și cei din Bloc, eventual să susțină acest acord. S-a discutat mai mult cum poate să lucreze eficient un Guvern. Colegii din PDM sunt gata să-și asume unele direcții, cum ar fi economia sau externele, dar nu am discutat partajarea. Pe parcursul acestei săptămâni, vom avea și alte discuții, posibil și într-un format mai îngust, cu specialiști, ca să fie format un program de guvernare”, a punctat Batrîncea.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților